Gazdaság

180 millióért ápolják a Puskás Aréna gyepét

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„A Puskás Aréna játékfelülete kiemelkedő érték, a nemzeti stadion jellegéből adódóan jelkép, presztízs értékeket hordoz, ennek megfelelően mindenkor a rangjához illő állapotban kell tartani” – áll abban a 180 millió forint értékű keretmegállapodásban, amelyet a komplexumot kezelő Nemzeti Sportközpontok kötött a stadion pályakarbantartási feladataira a solymári Garden Group Kft.-vel december 22-én.

Nyáron a G7 két közbeszerzési eljárásról számolt be, amelyek jól illusztrálták, hogy a horribilis, 190 milliárd forintos kivitelezési összegnél nem álltak meg a Puskás stadion költségei: 180 milliót szánnak a pályakarbantartási, 540 milliót pedig a rendezvénytechnikai szolgáltatásokra. Decemberben mindkét közbeszerzésen nyertest hirdettek, a gyep ügyében pedig már szerződést is kötöttek, ebből újabb érdekességek derültek ki.

A pályakarbantartás leginkább a gyep gondozását jelenti (pontos paramétereket az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokban talál), a nyertes Garden Group Kft. gondoskodik a pálya infrastruktúrájának működtetéséről, a pályaborítás részleges, illetve teljes cseréjéről, az öntözésről, a felülvetésről, a mérkőzések előkészítéséről, illetve utánuk a helyreállításról is. A 180 milliós keretösszeg egy évre szól, azonban a megbízás legfeljebb két alkalommal, egy-egy évre meghosszabbítható. Az alapszolgáltatásokért havi 6,2 millió forintos fix átalánydíj illeti a Garden Group Kft.-t, erre jönnek még a különböző megrendelések rendezvényekhez, illetve a pályaborítás cseréjéhez kapcsolódóan.

Megszerezte a céget, kapott is egy megbízást

A második eljárás eredménye kevés meglepetéssel szolgálhat azoknak, akik figyelik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összefonódási közzétételeit. Itt jelent meg novemberben, hogy a plakátkampányokkal, illetve a kormányzat százmilliárdos kommunikációs megrendeléseivel ismertté vált Balásy Gyula New Land Media Kft. nevű vállalkozásával megszerezné az ország egyik legismertebb rendezvénytechnikai cégét, a Visual Europe Zrt.-t. A GVH nem gördített akadályt a felvásárlás elé, így az Opten adatai között december 4-i dátummal már Balásy Gyula cége szerepel fő részvényesként a Visual Europe Zrt.-nél.

A nagyobb, 540 millió forintos keretösszegű megbízást, amely a Puskás Aréna sporteseményeihez illetve egyéb rendezvényeihez kapcsolódó hang-, fény-, színpad-, és vetítéstechnikai feladatokat ellátására, valamint a rendezvényekhez kapcsolódó technikai eszközök biztosítására és üzemeltetésére vonatkozik, a Visual Europe Production Kft., a Visual Europe Zrt. leányvállalata nyerte el (a közbeszerzési dokumentumokat itt találja).

Az idén egyébként csaknem 2 milliárd forintot vitt el az ország legnagyobb befogadóképességű stadionjának üzemeltetése: az év elején a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból derült ki, hogy a komplexum idei üzemeltetésére 1 milliárd 876,5 millió forintot csoportosítottak át.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik