Gazdaság

Államilag támogatott kölcsön is lesz a lakásfelújítási támogatáshoz

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
A 2021-től elérhető felújítási támogatás már lázban tartja a családokat, hiszen a költségek felét, akár 3 millió forintot visszatéríthet utólag az állam. Az azonban sokaknak nehézséget jelent, hogy a lehetőség kihasználásához előbb meg kell finanszírozni a munkálatokat, amire a családok egy részének nincs elegendő megtakarítása. Számukra jelenthet megoldást az Orbán Viktor által bejelentett kedvezményes, maximum 3 százalék kamatú felújítási hitel, amelyet az állami visszatérítésből automatikusan előtörlesztenek. A Bankmonitor cikke mutatja, mit jelenthet ez majd a gyakorlatban.

A miniszterelnök által szombaton bejelentett felújítási támogatás jó lehetőség a gyermekes házaspároknak, a gyermeket nevelő élettársaknak, valamint az egyedülálló szülőknek egyaránt, hiszen a költségek felét, maximum 3 millió forintot az állam utólag visszatérít nekik. De mit tehetnek azok a családok, ahol nincs annyi megtakarítás, hogy a munkálatokat előre kifizessék?

Maximum 3 százalékos kamatú felújítási hitel

Az új, legfeljebb 3 százalékos kamatú felújítási célú hitelről még nem ismert minden részlet, de az már biztos, hogy

  • a felvehető hitel maximális összege 6 millió forint lesz.
  • A kamat – a CSOK-hitelhez hasonlóan – legfeljebb 3 százalék lehet.
  • A felújítási támogatásból automatikusan előtörlesztik a tartozást.

Mivel hitelről lesz szó, a banki hitelbírálaton mindenképp át kell esnie az igénylőnek, és ha a CSOK-hitelhez hasonlóan működik majd, akkor ingatlanfedezetre is szükség lesz hozzá. A CSOK-hitel esetében ugyanakkor húsz év a maximális futamidő, ami egy építkezésnél vagy lakásvásárlásnál természetesnek számít, ám kérdés, hogy a felújítási hitel futamidejét engedik-e majd ilyen hosszan kitolni.

Vannak azonban még bőven kérdések a konstrukcióval kapcsolatban. A felújítási hitel esetében mindenképpen számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy végül nem sikerül a teljes, 3 millió forintos támogatást visszaigényelni, például azért, mert a költségvetésen belül a munkadíj és az anyagköltség aránya nem megfelelő.

Az is előfordulhat, hogy valaki a hitel felvételekor még teljesíti a felújítási támogatás személyi feltételeit, ám a támogatás iránti igény benyújtásakor már nem. A hitel felvételének ugyanis meg kell előznie a támogatás iránti igénylést, hiszen csak a munkálatokról kiállított és kifizetett számlák alapján kérhető visszatérítés. Előfordulhat például, hogy a párnak a hitelfelvételt követően lesz köztartozása, ami viszont blokkolhatja a felújítási támogatást.

Izgalmas kérdés az is, hogy vajon milyen feltételekkel vehető majd fel az új felújítási hitel? Nagy valószínűséggel a támogatás jogosultsági feltételein túl nem lesznek egyéb személyi elvárások, ám a banki hitelbírálaton át kell esni, vagyis hitelképesnek kell lennie a családnak. A hitelképesség legfontosabb eleme a megfelelő nagyságú, bank által elfogadott jövedelem, aminek el kell bírnia az új hitel, valamint ha vannak, a már meglévők kölcsönök törlesztőit egyaránt.

A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) szerint egy 500 ezer forintot el nem érő jövedelem maximum 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg e fölött 60 százaléknál ránt be az úgynevezett adósságfék. Ez azonban csak jogszabályi maximum, a bankok ennél óvatosabbak is lehetnek.

Látható ugyanakkor, hogy ha a család megkapja a felújítási hitelt, majd a 3 millió forint támogatásból előtörleszt a 12. hónapban, akkor ez pénzügyileg nagyon kedvező lehet számukra. Azért számoltunk 12 hónappal, mert Novák Katalin elmondása alapján a támogatott felújítási hitelt igénylők 12 hónapig gyűjthetik a számlákat, vagyis a hitel igénylését követő egy éven belül be kell fejezni a felújítást és meg kell igényelni a támogatást.

Ma már tudjuk, hogy a kölcsön futamideje maximum 10 év lehet, ezért 5 és 10 évre végeztük el a számításokat. Ahogy látható, itt is igaz, hogy a hosszabb futamidő alacsonyabb havi kiadást jelent, ám mivel tovább is kell kamatot fizetni a banknak, a teljes visszafizetés végül többre jön ki.

Személyi kölcsön – hitel, személyi feltételek nélkül

Ha valaki nem kaphatja meg a felújítási hitelt, akkor szóba jöhet a személyi kölcsön is, amelyet azután előtörleszthet. A személyi kölcsön előnye, hogy nincs szükség hozzá ingatlanfedezetre, a bankok pedig kizárólag a jövedelem alapján döntenek arról, hogy kinek mennyi hitelt folyósítanak. Ha pedig minden dokumentumot benyújtottunk, akkor akár 7-8 munkanapon belül megérkezhet számlánkra a pénz.

Babaváró hitel – kamatmentes, szigorú feltételekkel

Szintén jó lehetőség lehet a szabad felhasználású Babaváró hitel, hiszen ez az első öt évben mindenképpen kamatmentes, és ha születik ezen idő alatt egy gyermek, akkor a futamidő végéig az is marad. További kedvezmény, hogy a második és a harmadik gyermek után elengedik a fennálló tőketartozás egy részét vagy egészét is, így megfelelő időzítéssel előfordulhat, hogy a felvett – akár 10 millió forintos – Babaváróból végül egyetlen forintot sem kell visszafizetni. Ebben az esetben a Babaváró egy vissza nem térítendő támogatás lesz, éppen úgy, ahogy a CSOK.

Ám a Babaváró igényléséhez a banki hitelbírálaton túl számos személyi feltételt is teljesíteni kell: például csak házasok igényelhetik, legalább a pár egyik tagjának minimum hároméves folyamatos tb-jogviszonyt kell igazolnia, a feleség pedig nem töltheti be a 41. életévét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik