Gazdaság

Negyven éve nem látott világgazdasági növekedést hozhat 2021

AFP
AFP

Londoni pénzügyi elemzők szerint a koronavírus elleni oltások tömegessé válása több mint négy évtizede nem mért világgazdasági növekedést eredményezhet jövőre. Az erősödő derűlátás a globális üzleti szektor hangulatán is mérhető a legfrissebb felmérés szerint.

Az egyik patinás londoni elemzőműhely, az Oxford Economics kedden ismertetett, felülvizsgált előrejelzésében közölte: az általa eddig valószínűsített 4,9 százalékról 5,2 százalékra emelte 2021-re szóló globális növekedési prognózisát. A tanulmányban szereplő visszatekintő kimutatás szerint ez erőteljesebb növekedés lesz, mint amelyet a világgazdaság a globális pénzügyi válság után, 2010-ben elért, és meghaladja az 1980-as, illetve az 1990-es évek recessziói utáni kilábalások ütemét is. Az Oxford Economics grafikus elemzése szerint a jövő naptári év negyedévenkénti globális növekedéseinek átlaga 1978 óta a legmagasabb lesz.

A ház londoni elemzői közölték: az elmúlt hónapban jelentősen átrendeződött az Oxford Economics alapeseti előrejelzését meghatározó kockázatok megoszlása. A cég 2020 nagy részére határozottan lefelé ható előrejelzési kockázatokat érzékelt, az a tény azonban, hogy immár legalább három biztonságos és hatékony vakcina is megjelent, több lefelé ható kockázati tényező elenyészett, közöttük a számos további járványhullám rizikója is. Az előrejelzéseknek felhajtóerőt adó tényezők száma ezzel egy időben növekedésnek indult – áll a tanulmányban.

Az Oxford Economics elvégezte idei utolsó globális befektetői felmérését is, és ebből az derült ki, hogy a piaci szereplők csaknem háromnegyede derűlátóbbá vált az elmúlt egy hónapban. A ház hangsúlyozza, hogy ez eddig a legnagyobb mértékű hangulati javulás a globális vállalati szektoron belül a koronavírus-világjárvány kezdete óta.

Az Oxford Economics decemberi körkérdésébe bevont 128 cég együttesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztat, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár. A felmérés szerint a megkérdezett intézményi befektetők és üzleti vállalkozások vezetőinek 57 százaléka valamelyest, 16 százalékuk jóval kedvezőbben ítéli meg a kilátásokat, mint az előző felmérés idején. A vizsgálatba bevont vállalatok 42 százaléka immár kiegyensúlyozottnak tartja a kockázatok megoszlását; az Oxford Economics előző körkérdésére alig több mint 20 százalék válaszolt így.

A korábbi 51 százalékról 33 százalékra csökkent azoknak az üzleti vállalkozásoknak aránya, amelyek szerint a kockázatok enyhén lefelé hatnak, és 11 százalékról 5 százalékra azoké, amelyek erőteljes lefelé mutató kockázatokat érzékelnek. A ház beszámolója szerint a válaszadók átlagosan 36 százalékosra taksálják annak a valószínűségét, hogy a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 2021-ben 4-6 százalék között növekszik, bár a vizsgálatba bevont cégek összességében ennél gyengébb jövő évi globális növekedési teljesítményt valószínűsítenek. A felmérésben részes vállalatok átlagosan 53 százalékos esélyt látnak arra, hogy a világgazdasági növekedés üteme 2021-ben 4-6 százaléknál lassabb lesz.

A növekedési pálya várható alakját is óvatosan ítélik meg a felmérésbe bevont vállalatok és intézményi befektetők. Az Oxford Economics ismertetése szerint a válaszadók 41 százaléka – a legnagyobb egyedi csoport – „befejezetlen V”, más kifejezéssel négyzetgyökjel alakú növekedési pályát valószínűsít, vagyis azzal számol, hogy a meredek visszaesést eleinte hasonlóan meredek ívű fellendülés követi, majd a növekedés megtorpan és stagnálásba megy át. A piaci szereplők 14 százaléka W alakú, vagyis kettős mélypontú recessziót jelző növekedési pályát vár.

A legkevesebben V alakú, vagyis a hirtelen zuhanás után éles váltással meredek és folyamatos növekedésbe átforduló ívet valószínűsítenek: erre a változatra a válaszadóknak csak a 11 százaléka számít.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik