Gazdaság

A miniszter kifelejtette több tízmilliót érő földjeit a vagyonnyilatkozatából

Karancsi Rudolf / 24.hu
Karancsi Rudolf / 24.hu

Bártfai-Mager Andreával együtt szerzett meg két földterületet Szerencs mellett még tavaly nyáron Sz. Ádám, aki több szálon is kötődik a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter volt férjéhez, a jelenleg körözés alatt álló Balogh Sándor üzletember rokoni és üzleti köréhez. Ám hiába is kereste a hvg.hu, ezeket az ingatlanokat a nemzeti közvagyonért felelős miniszter vagyonnyilatkozatában, nem találta.

A szóban forgó földek, vagyis a két mezőzombori legelő mindössze párpercnyi autóútra van a borsodi Szerencs városától. Mindkét tulajdonos csere útján jutott a földekhez, a földtörvény szerint földet csak földre lehet cserélni. Csak az nem volt világos, vajon a miniszter milyen földet cserélt, mert Bártfai-Mager idei vagyonnyilatkozata szerint tavaly csak egyetlen ingatlanától, egy siófoki lakástól vált meg, a kilencvenes években megszerzett és szintén Szerencs közelében található két szőlő és erdő az idei vagyonnyilatkozata szerint továbbra is a tulajdonában áll.

Amikor rákérdeztek a miniszternél, hogy mivel magyarázható mindez, és hogyan jutott a mezőzombori földekhez, akkor tudták meg, hogy a vagyonnyilatkozatában szereplő mezőgazdasági ingatlanoktól, amelyek még a kilencvenes években kerültek a tulajdonába, 2019-ben megvált, de ezt a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel.

Bártfai-Mager Andrea szerint „figyelmetlenségemből adódó adminisztratív hiba történt”, 2020-as vagyonbevallása elkészítésekor a földterületeknél továbbra is a 2019-es vagyonbevallás adatai szerepeltek. A hiba kijavítását azonnal kezdeményezte.

A földeket amúgy – kevesebb mint egy év birtoklás után – eladta, akárcsak a tulajdonostársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik