Gazdaság koronavírus

Az út szélén hagyta a kormány az idegenvezetőket

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

A járványhelyzetben bevezetett első és második határzár átmenet nélkül a padlóra küldte az idegenforgalom azon ágazatait, ahol idegenvezetőket foglalkoztatnak: március 20. óta a döntő többségüknek egyáltalán nincs a szakmából származó munkája illetve bevétele – derül ki a Népszava összeállításából.

A lap megszólaltatott egy idegenvezetőt, ő ez elatt a durván 9 hónap alatt saját bevallása szerint összesen 4 napot tudott dolgozni szakmájában. De a példája általánosnak tekinthető. Stumpf Éda idegenvezető, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének (MIE) tiszteletbeli elnöke a Turizmus online-nak adott minapi interjúban azt mondta, hogy az idegenvezetők többsége – aki még a szakmában maradt– egzisztenciális bizonytalanságot él át munka és bevétel nélkül.

Kormányzati segítség szinte a nullával egyenlő a Népszava összeállítása szerint. „A magyar idegenvezetők többsége egyéni vállalkozóként dolgozik. A leállás idején önfoglalkoztatóként senki nem kapott közülük munkabért.” A lapnak nyilatkozó idegenvezető arról mesélt, hogy a megigényelt álláskeresési járadék – számára három hónapon át 45700 forint – is csak néhányukhoz jutott el.

Ennyit kaptam a magyar kormánytól és az ígéretet. hogy megsegítik a turizmust. Én régi motoros vagyok, rengeteg embert ismerek ebben az iparágban, de egyetlen olyat sem, akin ténylegesen segítettek – állítja az idegenvezető. Szerinte rengeteg jó példa van Európában, azaz lett volna minta, ha a kormányzatnak szándékában állt volna mentőövet dobni. „A legfontosabb az eltűnt jövedelmek pótlása lett volna. Az Egyesült Királyságban dolgozó kolléganőm mesélte, hogy ők rögtön áprilisban megigényelhették azt a 7000 fontot (mai árfolyamon 2,8 millió forintot), amit az augusztus 31-ig tartó időszakra kaptak az angol kormánytól segélyként. Ausztriai kollégák a mai napig havi 900-1000 eurót (330-360 ezer forintot) kapnak a megélhetésükre. Még Görögországban, sőt Romániában is adtak ilyen jellegű segélyt a turizmusban dolgozóknak.

Van, aki BKV-ellenőrnek állt, más nyelvet oktat, van, aki kertészkedik, mások cukrásznak tanulnak vagy épp főállású anyák vagy apák lesznek néhány évig – meséli sorstársairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik