Gazdaság

A külföldön dolgozó magyarok nem biztos, hogy kaphatnak lakásfelújítási támogatást

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Becslések szerint több százezer család igényelheti majd a 2021-től elérhető felújítási támogatást, aminek keretében a család lakóhelyéül szolgáló ingatlan felújítási költségeinek felét, maximum 3 millió forintot utólag visszatéríthet a Magyar Államkincstár. Sok helyen lehetett olvasni, hogy a lehetőséggel a külföldi munkaviszonnyal rendelkezők is élhetnek, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint ez nem minden esetben van így.

Ahhoz, hogy valaki élhessen a lakásfelújítási támogatás lehetőségével, legalább 1 éves tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie.

Az 1 éves jogviszonyba beleszámít:

  • a tbj törvény 6. §-a szerinti jogviszony (ide tartozik többet között a munkaviszony, a közalkalmazotti jogviszony, a szövetkezeti jogviszony, és a vállalkozás is, stb.);
  • a felsőoktatási intézményben szerzett nappali tanulói jogviszony;
  • a nyugdíj melletti munkaviszony;
  • a dimplás gyed időszaka és
  • a külföldi tb-jogviszony.

További feltétel azonban, hogy igényléskor a kérelmező az első pont szerint kell hogy biztosított legyen – a közfoglalkoztatotti jogviszony nem megfelelő –, ezen kívül a nyugdíj melletti munkaviszony fogadható még el.

Vagyis valóban elfogadható, ha valaki külföldön dolgozott korábban, ám az igényléskor már magyar társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie.

A portál szakértői szerint több igénylő esetén az is jó lehet, ha az egyik fél az igényléskor külföldön dolgozik, viszont ebben az esetben a másik igénylőnek kell teljesítenie a tb-jogviszonyra vonatkozó elvárást.

Tudni kell azt is, hogy a tb-jogviszonyra vonatkozó elvárásoknak az igénylés beadásakor kell megfelelni, erre pedig egészen 2022. december 31-ig van lehetősége a családoknak. Arra azonban ügyelni kell, hogy a felújítási munkálatokról kiállított – munkadíj, anyagköltség – utolsó számla és az igénylés benyújtásának ideje között ne teljen el 60 napnál több. A beadást követően az igénylést 30 napon belül elbírálják, ezt követően pedig 5 napon belül elutalják a számlák alapján járó támogatási összeget.

A további hasznos infókat a Lakásfelújítási támogatás 2021 oldalon gyűjtötte össze a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik