Gazdaság

Azonnali bértámogatást kérnek a plázák bérlői

Azonnali forgalmi adó csökkentést és bértámogatást kér a kormánytól a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete (BBÉE).

A csaknem 100 ezer munkavállaló érdekképviseletét ellátó egyesület a kormánnyal kezdeményezett tárgyalásokon azt akarja elérni, hogy az érvényben lévő szerződéseket a bérbeadók ne mondhassák fel, és tekintettel a rendkívüli helyzetre – határozott időre – csökkentsék a bérleti díjakat 50 százalékkal.  A BBÉE szerint amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre, további boltbezárásokra és elbocsátásokra kell számítani.

A BBÉT-t a kiskereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozások és munkavállalóinak megmentése érdekében saját javaslatcsomaggal fordul a kormányhoz. Az egyesület javasolja többe között:

  • A kormány csökkentse a forgalmi adót a ruházati, lábbeli-, és a többi érintett szektor cégeinek, melyeknek bevásárlóközpontban vannak a telephelyeik 2021. január 1-től, 15 százalékkal, legalább 18 hónapra.
  • A kormány támogassa a bérköltségeket úgy, hogy a bruttó bérek és a bérterhek 50%-át biztosítja a vállalkozásoknak támogatás formájában.
  • Az egyesület kezdeményezi a bérleti díjak 50 százalékos csökkentését 2020. szeptember 1-től 2021. május 1-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik