Gazdaság

Öt megyében két évnél kevesebb ideig is elég nagyobb lakásra spórolni

Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Átlagfizetéseket és lakásárakat hasonlítottak össze egy elemzésben. Hat megyeszékhelyen is tovább kell spórolni egy nagyobb lakásra, mint Budapesten.

Budapesten egy 60 négyzetméteres lakásból 75 négyzetméteresbe történő továbbköltözéshez 6,5 millió forintra lenne szükség, a fővárosi nettó átlagfizetéseknek a felét több mint 3 évig kell félretenni ehhez – derült ki az ingatlan.com felméréséből, amelyben arra keresték a választ, hogy az ország különböző pontjain mennyi ideig kell félretenni egy nagyobb lakásba költözéshez.

A megyei átlagfizetések alapján Győrben 1,5 évig kell megspórolni a félhavi fizetéseket, Kecskeméten alig több mint 1 év is elég lenne ehhez. Az alábbi grafikonon látszik, hogy a spektrum két végpontján Székesfehérvár, illetve Veszprém található: utóbbi helyen 12-szer annyi ideig kell spórolni ugyanazért a célért, mint előbbi városban.

ingatlan.com

Ahogy a lakásárakban, úgy a kedvezmények nélkül számolt nettó fizetések között is jelentősek a különbségek. Budapesten a nettó átlagfizetések 2020 első háromnegyedévében meghaladták a 328 ezer forintot, az országos átlag megközelítette a 263 ezer forintot. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pedig 181 ezres nettóval a legalacsonyabb havi átlagfizetést biztosító megye.

Az ingatlan.com közleményében megjegyzik, hogy a továbbköltözéshez szükséges összeget hitelből is fedezhetik az érintettek. A csok segítségével továbbköltözők összkiadása pedig csökken, mert 2021-től már nem kell illetéket fizetniük.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: „A 15 négyzetméterrel nagyobb alapterületű lakásba költözést indokolhatja például a család bővülése, ha gyermek születik. A koronavírus-járvány miatt elterjedt home-office vagy távmunka miatt sokan költöznének nagyobb ingatlanba, amiben eggyel több szoba található.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik