Gazdaság

Keresztülhúzzák a feketén dolgoztatók számítását

A tisztességes vállalkozások versenyhátránya megszűnhet, hiszen a költségvetés és a munkavállalók kárára ügyeskedők elveszítik a bejelentés nélküli foglalkoztatásból származó előnyöket – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről szóló törvényjavaslat parlamenti elfogadására reagálva.

A törvénymódosítás lényege, hogy a jövőben a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság visszamenőlegesen biztosíthatja a bejelentés nélküli foglalkoztatásból elmaradt munkáltatói befizetéseket. A foglalkoztatók a jogsértés feltárását követően kötelesek lesznek jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat legalább egy hónapra, a mindenkori minimálbér mértékéig bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

A kormány kiemelt célja a jogszerű foglalkoztatás elősegítése, a gazdaság további fehérítése. Mivel a foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzések jellemzően pár napos vagy hetes feketefoglalkoztatást lepleznek le, így a bejelentett napok száma a 30 napos jogviszony hatósági létrehozása miatt nagyságrendekkel nőhet.

A hatóság a jogsértés feltárását követően a megrövidített munkavállaló legalább egy hónapra szóló bejelentésére kötelezheti a munkáltatót. Az intézkedés jelentős segítség a munkából élők számára, hiszen rendezi a jogviszonyukat, így jogosulttá válnak a társadalombiztosítási ellátásokra, és meghosszabbodik a nyugdíjszámítást megalapozó szolgálati idejük is.

Az új rendelkezések 2021. március 1-jén lépnek életbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.