Gazdaság

Közpénzből biztosítanak fényűző körülményeket az Orbán Gáspár által alapított önképző szervezetnek

Bielik István/24.hu
Bielik István/24.hu
A Joghallgatók Önképző Szervezetét 2012 februárjában alapította a miniszterelnök fia.

Szerencsésnek mondható az a nyolc-tíz joghallgató, akiket az ősz során felvettek a Joghallgatók Önképző Szervezetébe (JÖSz). A szakkollégisták exkluzív körülmények között élhetnek Budapest szívében, ahol a JÖSznek kávéháza is működik — írta meg az Átlátszó.

A Joghallgatók Önképző Szervezetét 2012 februárjában alapította Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia, aki akkoriban az ELTE-ÁJK jogászhallgatója volt. A mindaddig diákszervezetként működő egyesületet tavaly minősítette szakkollégiummá az Oktatási Hivatal. Jelenleg ELTÉ-s vagy pázmányos joghallgatóként lehet felvételizni az összesen hetven-nyolcvan tag közé.

A lap egy nyilvános adatigénylés alapján derítette ki, hogy az ELTE támogatta, hogy a JÖSz az Oktatási Hivatal által bejegyzett szakkollégium legyen. A szakkollégiumi együttlakás feltételének megteremtése is az egyetemnek köszönhető: az ingatlant kollégiumi működés céljára biztosítja a JÖSz-nek, cserébe a fenntartás költségeinek megtérítéséért. Az ELTE adatvédelmi tisztviselőjének az Átlátszó által idézett levele szerint a ”JÖSz a fenntartás-üzemeltetés megtérítésén túl az épületet saját költségén újította fel, annak berendezéseit is beleértve, továbbá kávéházat is saját költségén épített ki”. Az idézett levél ugyanakkor nem tér ki arra, hogy miből van a joghallgatók egyesületének pénze minderre.

Az Átlátszó viszont kiderítette: a Rogán Antal irányítása alatt álló Miniszterelnöki Kabinetiroda ez elmúlt években súlyos milliárdokkal támogatta a Batthyány Lajos Alapítványt (BLA). 2019. évben egy JÖSz Alapítvány nevű szervezet 61,5 millió forintot kapott a BLA-n keresztül „kollégium üzemeltetése” céljára. Ez az alapítvány nem egyezik meg az egyesülettel, ugyanakkor szoros kapcsolatot ápol vele: a szakkollégium működési kereteit nem a miniszterelnök fiát alapító tagjai közt tudó egyesület, hanem a Jogászok Önképző Szervezetéért nevet viselő alapítvány biztosítja. Azonban ezt az alapítványt is is Orbán Gáspár alapította 2018-ban.

Az Átlátszó szerint közpénz ennél korábban, ráadásul közvetlenül Orbán Viktor környékéről is került a JÖSz-höz. 2019-ben a Miniszterelnökség 3,3 millió forinttal támogatta az egyesület nyári egyetemének szállásköltségét.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik