Gazdaság

Egy hét alatt síkos lejtőre került a forint

Az euró 361,62 forinton forgott reggel hét órakor, 22 fillérrel emelkedett az árfolyama a kedd esti 361,40 forinthoz képest. (MTI) Két órával később 362 felett is járt egy rövid ideig. Ami nem tragédia. Azonban ha egy kicsit visszatekintünk, volt ennél sokkal izmosabb is a forint nem régiben. November 12-én például kifejezetten jó formát mutatott, 353 forint körül mozgott a bankközi piacokon. Hogy miért a közel 10 forintos drágulás? Az ok ismert, a magyar kormány (a lengyel kabinettel karöltve) bemondta a vétót az uniós vezetők egyeztetésén a következő hétéves költségvetési tervre. Ez pedig borított mindent. Gyengülésnek indult a forint az euróval szemben.

Megütötte a forintot Orbán vétója
Nemrég még 355 alatti euró volt az irány, most meg a 360 forint feletti.

Persze azért a történelmi mélyponttól még mindig messze van a forint, de ha a következő hetekben tovább éleződik a helyzet az EU-ban, akkor az sem zárható ki a Portfolio.hu szerint, hogy megint lesznek meleg pillanatok. A 360 körüli árfolyam persze még mindig messze van az október végén látott 370-es szinttől. A következő időszak fő kérdése az lesz, hogy a brüsszeli viták mennyire durvulnak majd el. Ha tovább éleződik a helyzet a magyar-lengyel páros és a nyugati tagállamok között, az további nyomást helyezhet a forintra is.

A forint versenytársai közül a régióban a lengyel zloty is gyengült az utóbbi napokban, hiszen Magyarország mellett Lengyelország is vétózott az új költségvetés esetében. Szerda reggel a zloty és a cseh korona is stagnálással kezdte a napot.

Kiemelt kép: Kummer János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik