Gazdaság

Nagyon megdrágult a gumikesztyű a koronavírus-járvány miatt

Száz darab, vizsgálatoknál használatos latex kesztyűt tavaly decemberben még 1300 forintért ajánlottak egy budapesti állatorvosi rendelőnek. Márciusban ugyanezért már 2250 forintot kellett fizetni, augusztusban pedig négyezret – írja a G7.

A portálnak nyilatkozó kereskedők szerint van olyan vitril kesztyű, amely most ötször annyiba kerül, mint egy éve – ha egyáltalán be lehet szerezni az igényelt mennyiségben, és ez az egészségügyben elég nagy gondot okozhat.

Nemcsak az egészségügy, hanem az élelmiszeripar és a lakossági felhasználás is alaposan növelte a keresletet, s bár tavasszal a maszkok drágulása volt látványos, valójában az összes védőfelszerelés, így a gumikesztyűk piacán is hasonló folyamatok zajlottak.

Egy nyáron készült iparági jelentésben azt becsülték, hogy 2020-ban világszerte 585 milliárd egyszer használatos gumikesztyűre lehet szükség, ami azért problémás, mert az éves gyártási kapacitás ennek kevesebb mint kétharmada, csak 370 milliárd.

A maszkokkal szemben azonban otthoni varrással és a termelésbe gyorsan bevont új gépekkel a kesztyűproblémát nem lehet megoldani. A gyárak kapacitásbővítése pedig 10-11 hónapot vesz igénybe. Magyarán 2021 második negyedéve előtt aligha lesz elég kesztyű a piacon.

A délkelet-ázsiai nagy gyártók a helyzet következtében több milliárdos nyereséget könyvelhetnek el. Volt olyan cég, amely a harmadik negyedévben a forgalmát négyszeresére, a nyereségét pedig több mint 274-szeresére növelte. Bár ez a növekedés kiugró, a többi gyártó- és forgalmazócég sem panaszkodhat.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik