Gazdaság koronavírus

Megvan, körülbelül mennyi lehet a koronavírus-vakcina ára

Hétfőn kedvező hír jelent meg egy koronavírus-vakcináról, amelyet az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalat közösen fejleszt. A bejelentésük szerint az első eredmények azt mutatják, 90 százalékos hatékonyságú az oltóanyaguk.

Ezért a kormányok most minél gyorsabban megpróbálnak megállapodni a gyártókkal a majdani készítmény nagy tételű szállításáról.

„Húsz dollárhoz (mai árfolyamon durván 6 ezer forinthoz) közelebb lesz az oltás ára, mint tízhez, ennél közelebbit ugyanakkor még nem tudni arról, pontosan mennyiért is lehet majd az EU-n keresztül felvásárolt vakcinákhoz hozzájutni, tudta meg a Reuters szerdán egy uniós tisztviselőtől. A befutónak tűnő koronavírus-vakcinából a kezdeti 200 millió adag mellett további 100 millió adag megvásárlására kötött opciót az unió, így a 27 tagállam kedvezőbb áron juthat hozzá a szerhez, mint az amerikai piac. Az Amerikai Egyesült Államok kezdeti rendelése 100 millió adagról szól, ez lehet az olcsóbb ár titka az EU esetében, igaz, az USA-nak további 500 millió adag vakcinára van opciója” – írja az Infostart.

Az oltások végső árának kialkudásában a gyártók termékfelelősségi kötelezettségének is szerepe volt. A hírt kiszivárogtató uniós tisztviselő szerint a Pfizerrel kötött megállapodás más, mint a többi gyártóval aláírt, és eltér attól is, amit a cég az USA-val írt alá. A Pfizert az amerikai szerződés mindenféle felelősség alól felmenti.

„Az eddig ismert uniós szerződések közül a Sanofi tíz eurós ár mellett nem kapott felelősségi felmentést, míg az AstraZeneca 2,5 eurós ár mellett korlátozottan lesz felelősségre vonható. Egy már engedélyezett oltásnak ritkán vannak súlyos mellékhatásai, de ez esetben a gyorsított fejlesztési ütem miatt nagyobb odafigyelésre lesz szükség” – olvasható a portálon.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

Ajánlott videó