Gazdaság koronavírus

Úgy nőtt a magyar gazdaság, hogy csökkent is

A harmadik negyedévben a várakozásoknak megfelelően jelentősen, 11,3 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest. Az emelkedés oka természetesen az, hogy a koronavírus járvány tavasszal óriásit ütött a gazdaságon, történelmi mértékű visszaesést okozva – írja a Portfolio.hu a statisztikai hivatal ma nyilvánosságra hozott számai alapján.

„Ezután a nyári újranyitás a gazdaság jelentős részében normalizálta a helyzetet, így a teljesítmény visszatért a korábbi szint közelébe. Legalábbis nagyjából, hiszen az egy évvel ezelőtti szinthez képest szezonálisan és munkanap-hatással igazítva még mindig 4,7 százalékos az elmaradás.”

Tehát tavalyhoz képest – érthető módon – jelentős a GDP-csökkenés, ám a koronavírus-járvány első hullámának idejéhez, a második negyedévhez képest pedig többet préselt ki magából a magyar gazdaság.

A kormány nyáron bízott abban, hogy az év második fele, különösen az év vége már jóval jobb lesz, de a mostani lezárások és az Európában erősen terjedő járvány miatt az év vége is csúnyának néz ki most.

A kormány 6,4 százalékos visszaesésre számít az év egészét tekintve.

Ez egyben azt jelentené – amit nemrég kimutattunk -, hogy az elmúlt tíz évben akkora gazdasági növekedést tudott kihozni a magyar gazdaságból az Orbán-kormány, mint az azt megelőző nyolc évben a három szocialista-kormány.

Éppen annyi növekedést préselt ki a kormány a gazdaságból az elmúlt tíz évben, mint az előzők az „elmúlt nyolc évben”
Gazdasági konjunktúra és eladósodás után pénzügyi világválság ott, beömlő EU-források, 0 százalékos kamatkörnyezet, fellendülés után koronavírus-járvány itt. A nyugati országokhoz a megálmodott ütemnél lassabban közelítünk, de gyorsabban, mint 2010 előtt.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Uwe Meinhold

Ajánlott videó

Olvasói sztorik