Gazdaság koronavírus

Az MKOE szerint hibás a kormányzati munkavégzési igazolás, ezért újat készítettek

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) elnöksége áttekintette a kormány intézkedései kapcsán keletkező adminisztratív feladatokat, ami – sajnálatos társadalmi berögzülés miatt – ismét erősen érinti a könyvelők napi tevékenységét. Korrigálták a munkavégzési igazolást.

Az MKOE Facebook-posztjában azt írja, hogy a kormányzati munkavégzési igazolás hiányos és hibás. Az igazolást egyébként egy ponton már maga a kormány is korrigálta. Vélhetően az MKOE kérésre is 2020.11.10-én 10 óra körül lekerült a „pecsét helye”. Pecsétet ugyanis már jó ideje nem kötelező használniuk a gazdálkodó szervezeteknek.

Mivel az igazolás kizárólag munkaviszonyra készült, ezért a rendelet 3.§-a szerinti tartalmi követelményeknek megfelelően az MKOE elkészítette a vállalkozókra, civil szervezetekre vonatkozó igazolási formanyomtatványt is, amit reményeik szerint a kormany.hu és a koronavirus.gov.hu oldalon is továbbközölnek majd. Megnéztük, a cikk megjelenésekor még a hivatalosan nem változott meg az igazolás. Az MKOE egyelőre vizsgálja azt a kérdést, hogy a vállalkozás, civil szervezet vezetőjének, az egyéni vállalkozónak szükséges-e önmagára igazolást kiállítania.

Fontosnak tartják kiemelni, hogy az igazolást nem csak papíron lehet bemutatni, sőt annak nem kell teljes bizonyító erejű magánokiratnak lennie, a rendőrség nem vizsgálhatja ebből az okból annak a hitelességét. Álláspontjuk szerint az igazolás akár SMS formátumú is lehetne, de eddig erre a Rendőrség sajtóügyeletétől és a 1818-tól se kaptak megerősítést. A 1818 egyébként tapasztalatuk szerint – foglaltság miatt – elérhetetlen.

Az igazolás aláíratlan, vagy szkennelt aláírást tartalmazó, akár AVDH-val (azonosításra visszavezetett dokumentum-hitelesítési szolgáltatás) aláírt példányát az este 8 óra után munkát végző személy az okostelefonján, tabletjén is tarthatja, azt az ellenőrzést végző rendőrnek azon is megmutathatja, vagy onnan azt továbbíthatja, anélkül, hogy az eszközt átadná.

Az MKOE által korrigált igazolásminta innen tölthető le.

Ezen kívül üdvözlik a NAV részéről kialakított időpontfoglalási rendszert, véleményük szerint az jól használható. Észrevételük annyi, hogy egy időpontra csak egy személy jelentkezhet, pedig a kapacitás vélhetően 1 fő fogadásánál nagyobb lehet. Az MKOE szerint biztosítani kellene az időpontok lemondását is.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik