Gazdaság koronavírus

Parragh szerint a járvány miatt muszáj lesz bezárni a vendéglőket és a szálláshelyeket is

Vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök az irodájában fogadta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nem rég újraválasztott elnökét, Parragh Lászlót. A megbeszélésen a gazdaság működőképességének fenntartása és a vállalatok terheinek enyhítése érdekében a kamara elnöke egyebek mellett azt javasolta a kormányfőnek, hogy egy évre, 2021-re függesszék fel az önkormányzatoknak fizetendő helyi iparűzési adót, valamint hogy a társasági adót is mérsékeljék jövőre, 9 százalékról 5 százalékra – számolt be róla az RTL Klub Híradója.

Az Mfor munkatársának a kamara elnöke azt is elmondta, a járványhelyzet nagyon abba az irányba tart, hogy muszáj lesz bezárni a vendéglátóhelyeket, szálláshelyeket. Ebben az esetben viszont nem lehet magukra hagyni a működtetőket – nem beszélve arról, hogy a magyar gazdaság egyik húzóágazatáról van szó – ezért azt a kamara szorgalmazza, hogy az állam vállalja át a vendéglátóhelyek, szálláshelyek bérköltségeinek 80 százalékát. Hasonló elven pedig a szálláshely-foglalások visszatérítésénél is állami részvételt javasolnak. Így is nagy kérdés, hogy mennyien tudnak majd talpon maradni a következő időszakban.

Bértámogatás volt a járvány első hullámában is, de akkor nem csak a vendéglátásban. Augusztus végéig lehetett igényelni.

Frissítünk!

Hétfőn délelőtt Orbán Viktor újabb szigorításokat jelentett be, kedd éjféltől. Ezek között szerepel az éttermek bezárása (házhoz szállítani továbbra is lehet majd), és az is, hogy a szállodák nem fogadhatnak turistákat (üzleti útra érkezőket viszont igen).

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik