Gazdaság

Újra beszáll a magyar állam a Gránit Bankba

A magyar állam a Széchenyi Alapok kezelésében álló Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealapon keresztül 3 milliárd forintos, Nyúl Sándor magánbefektető pedig 1,3 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre a Gránit Bankban, segítve a társaság további növekedését, amely nemzetközi terjeszkedést és tőzsdére lépést is magában foglalhat – jelentették be a bank mai online sajtótájékoztatóján, amelyen a Portfolio.hu tudósítása szerint Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett.

Ezzel 7% körüli részesedést szerez a bankban a Széchenyi Alapok kezelésében álló Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap, Nyúl Sándor társasága pedig 3% körüli nagyágrendű tulajdonos lesz. A Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató kezében lévő társaság befolyása többségi marad – válaszolta a Portfolio kérdésére az elnök-vezérigazgató.

Igen eredményesnek nevezte a bankot Varga Mihály, kiemelve, hogy költséghatékonysági mutatója kétszer jobb a bankrendszer átlagánál. Felidézte: 2010-ben üres bankként indult el, mára viszont 70 ezer ügyfélszámlát kezel, és mérlegfőösszege az induláskori érték 70-szeresére emelkedett. Stabil középbankról van szó, de bízik benne a kormány, hogy van még bőven tovább, így a legnagyobb 10 bank közé kerülhetnek.

A magyar államnak korábban is volt tulajdonrésze a Gránit Bankban, 36,5 százalékos. 2017 nyarán jelentették be, hogy értékesítik:

Eladja a Gránit Bankban lévő részesedését az állam
4 milliárd forint körüli bevételre számítanak.

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik