Gazdaság

418 millió forintos vagyonelkobzást rendeltek el egy adócsalási ügy főszereplőjénél

A Győri Fellebbviteli Főügyészség mint másodfokú ügyészség egy adócsalási ügyben a jogerősen elítélt I. rendű terhelttel szemben 418 845 702 forint összegben rendelt el vagyonelkobzást.

A törvényszék a másodfokon jogerős ítéletében az I. rendű terheltet a 2008. június 16. napja és 2011. november 20. napja között elkövetett, az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt halmazati büntetésül 7 év 6 hónapi börtönbüntetésre, 8 év közügyektől eltiltásra, 6 év gazdasági társaságban betöltött vezetői tisztségviselői foglalkozástól eltiltásra és 2 millió forint pénzbüntetésre ítélte.

A többvádlottas alapügyben a másodfokú eljárás jelentős elhúzódásához vezetett volna annak tisztázása, hogy adóigazgatási eljárás keretében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal milyen igényeket érvényesített az adócsalással érintett, részben az I. rendű vádlott tulajdonát képező, de közvetlenül vagy közvetve az I. rendű vádlott által irányított, részben továbbra is működő cégekkel szemben. Az ügyészség közleményében rögzíti:

  • Az elcsalt adót meg kell fizetni.
  • Bűncselekmény révén senki nem gazdagodhat.
  • Attól, aki bűncselekmény révén gazdagodott, az így szerzett vagyont el kell vonni.
  • A vagyonelvonás eszköze a vagyonelkobzás intézkedés.
  • A vagyonelkobzás célja a bűnös úton elért vagyongyarapodás elvonása.

A vagyonelkobzásról utólagosan ún. egyszerűsített felülvizsgálati eljárásban lehet és kell rendelkezni. Vagyonelkobzást kell elrendelni arra a bűncselekmény elkövetéséből eredő vagyonra, amelyet az elkövető a bűncselekmény elkövetése során vagy azzal összefüggésben szerzett. Ha más, így gazdálkodó szervezet gazdagodott ilyen vagyonnal, a vagyonelkobzást azzal, így a gazdálkodó szervezettel szemben kell elrendelni.

Az egyszerűsített felülvizsgálati eljárás során megállapítható vált, hogy az I. rendű terhelthez készpénzben visszajutott 538 111 177 forint általánosforgalmiadó-bevételből időközben a felszámolás alá került gazdasági társaságok 30 195 000 forint illetve 89 070 475 forint adóhiányt megfizettek. Az ezek után visszamaradt, senki által meg nem fizetett 418 845 702 forint általános forgalmi adó az, ami az állam adóbevételéből hiányzik, s amely összeggel az I. rendű terhelt gazdagodott.

Az ügyészség közleménye arra is kitér, hogy a kiüresített gazdasági társaságok adóhatósági kötelezése nyilvánvalóan végrehajthatatlan, az adóhatósági igény kielégítést nem nyerhet. Viszont I. rendű terheltnél nagy összegű forint-, deviza- és értékpapír számlákat vettek zár alá, amelyek kamattal, hozammal megnövekedett összegéből a kiesett adóbevétel megtérülése biztosított. Ezért indítványozta a másodfokú ügyészség a Győri Ítélőtáblánál, mint másodfokú bíróságnál, hogy az I. rendű terhelttel szemben 418 845 702 forint összegben a vagyonelkobzást elrendelését.

Kiemelt kép: Kummer János / 24.hu

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.