Gazdaság

Nagyon megszedte magát az OTP Bank

Koronavírus-járvány és gazdasági gyengélkedés ide vagy oda, az OTP Bank óriási profitot termelt az idei harmadik negyedévben. Csupán három hónap alatt 113,6 milliárd forint adózás utáni nyereséget könyvelhet el a számos külföldi országban is jelen levő bankcsoport.

Ez nemcsak a világban és az országban érvényesülő gazdasági körülményeket tekintve számít kiemelkedőnek, de az elemzők is jóval kevesebb profitot vártak a bankcsoporttól: 20 százalékkal kevesebb, 94 milliárdos eredményre számítottak.

Gyakorlatilag minden fontosabb soron jobb eredményt ért el az OTP, mint amire az elemzők számítottak, a felülteljesítés már összes bevétel soron megkezdődött, 3 százalékkal vagy 8,6 milliárd forinttal lett magasabb a bankcsoport bevétele, mint az elemzők által várt összeg, és mivel a működési költségek is valamivel a várt felett alakultak, a működési eredménynél kisebb, de még így is 5 százalékos (+6,7 milliárd forint) volt a felülteljesítés – értékeli az adatokat a Portfolio.hu.

Az idei első negyedévben a járvány első hulláma miatt sok céltartalékot képzett a bank (az esetleg nem teljesítővé váló hitelekre képzett tartalékot), de a második negyedévben már csaknem 80 milliárd forintot profitot termelt. Ezt is túlszárnyalta a harmadik negyedéves teljesítmény.

Ez a bank történetében lényegében minden idők második legnagyobb negyedéves nyeresége. A csúcs sem volt régen: tavaly a harmadik negyedévben, bő 131 milliárd forinttal.

A rekordközeli profit úgy jött össze, hogy a magyar alaptevékenység nevéhez híven jó alapot biztosított a bankcsoportnak, adatbázisunk alapján minden idők negyedik legjobb eredményét, 53,2 milliárd forintot szállított. A leánybankok összesen 58,6 milliárd forintot tettek le az asztalra, vagyis a teljes eredmény több mint felét szállították.

Kiemelt kép: Budapest, 2020. október 7. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója beszédet mond, miután átvette „a hazai tõkepiac fejlesztéséért” a tõzsde igazgatósága által adományozott életmûdíjat Patai Mihálytól, a Budapesti Értéktõzsde (BÉT) elnökétõl az OTP Bank részvényeinek tõzsdei szereplése 25. évfordulója alkalmából rendezett sajtótájékoztatón az V. kerületi Bank Centerben 2020. október 7-én. MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik