Gazdaság

Kifizeti a kormány az idén elmaradt, jövőre eltolt augusztusi tűzijátékot

Egy nem nyilvános kormányhatározat alapján a fővárosi augusztus 20-ai gigatűzijáték nem elmaradt, csak eltolták 2021-re – írta a hvg.hu. Ezt mondjuk már lehetett tudni, mert korábban Gulyás Gergely egy kormányinfón jelentette be, hogy az idei tűzijáték jövőre lesz, az eszközöket már megvették, azokat használják majd fel. A 2021-es tűzijáték tehát valójában a járvány miatt lemondott 2020-as lesz, a kormány nevében a megrendelő Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség (TMÜ) és az Antenna Hungaria átírták a teljesítési dátumokat 2020-ról 2021-re.

Az újdonság az, hogy az akár 1,3 milliárdos attrakció állami tulajdonú szervezője 100 százalék előlegre jogosult, mondván „a rendezvény előkészítése érdekében a lehetséges felmerülő feladatok 90 százalékát teljesítette” – derül ki a szerződés 2020. október 1-ei keltezésű módosításából. A közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény indoklása szerint a 100 százalékos előleg azért indokolt, mert:

  • Az AH a rendezvény előkészítése érdekében a lehetséges felmerülő feladatok 90 százalékát teljesítette,
  • A már teljesített beszerzés megismétlése mind időben, mind költségben indokolatlan veszteségként jelentkezne, a költségek megsokszorozódásával járna,
  • A beszerzett pirotechnikai termékek és eszközök a szerződés keretösszegéhez képest olyan magas értéket képviselnek, hogy azok ismételt – akárcsak részbeni – beszerzése súlyos hátránnyal járna,
  • Az egymásra épülő előkészítési, tervezési és engedélyeztetési részfeladatok, majd ezek eredményeképpen a beszerzett eszközök szoros egységet alkotnak, amelynek megbontása az ajánlatkérő számára súlyos érdeksérelmet okoz.

A portál megjegyzi, mindehhez hozzátartozik, hogy a kormány, illetve a TMÜ későn, rohamtempóban állt neki vállalkozót keresni a tűzijátékhoz, az eseményt pedig csak az utolsó pillanatban mondta le.

Egyébként nem csak a tűzijáték megrendezésére vonatkozó szerződést tolták el 2021-re, hanem a Szent István napi programsorozat lebonyolítására kötöttet is. Mindkét szerződést az állami Antenna Hungaria nyerte el meghívásos eljárásban, soha korábban nem látott összegekért: csak a tűzijáték keretösszege 1,3 milliárd forint (ebből legalább 910 millió forintot el kell költeni), a rendezvénysorozat keretösszege 6,6 milliárd forint (ebből legalább 4,6 milliárdot ki kell meríteni).

Kiemelt kép: Tűzijátékot néző tömeg Budapesten a nemzeti ünnepen, 2019. augusztus 20-án. Fotó: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik