Gazdaság

Szűkmarkúan osztja a magyar kormány a szociális támogatásokat

Az Eurostat közzétette az uniós országok szociális támogatásaira vonatkozó 2019-es statisztikáját – vette észre a hvg.hu. A lista legvégén Máltát és Lettországot találjuk 15 százalékkal. Előttük Magyarország Litvánia és Bulgária áll, mindhárom ország csupán a GDP-je 16 százalékát fordítja szociális támogatásokra. Az élen Franciaország, GDP-arányosan ugyanis náluk a legmagasabb, mintegy 31 százalék a szociális támogatások aránya. Őket követi Dánia (30 százalék) kevéssel lemaradva, majd Németország (29 százalék).

Az Eurostat szerint 2019-ben a szociális támogatások nagy részét minden tagállamban a nyugdíjak tették ki, Olaszországban például 58 százalékot, Cipruson pedig az 54 százalékot költötték erre a célra.

A magyar eredményeket nézve egyedül a családtámogatási kiadások kimagaslóak, 12 százalékot tettek ki GDP-arányosan, ami a németországi költéshez hasonlóan a legmagasabb arány az EU-ban. Ami a munkanélküli ellátást illeti, arról ugyanez nem mondható el: nálunk mindössze a teljes szociális támogatásoknak 2 százalékát teszi ki a folyósított álláskeresési járadék.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik