Gazdaság

Először került magyar szakember az IMF döntéshozó testületébe

Magyarország számára jelentős sikernek és lehetőségnek tekinthető, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsának – a nemzetközi intézmény története során először – magyar szakember is a tagjává vált. A Magyar Nemzeti Bank korábbi ügyvezető igazgatója és főközgazdásza, Palotai Dániel 2020. november 1-től képviseli hazánkat és a kelet-közép-európai országcsoportot az IMF legfőbb döntéshozó testületében.

Az MNB közleményében üdvözölte a tagországok döntését, vagyis hogy megválasztották Palotai Dánielt. Hangsúlyozták, ezzel egy olyan nemzetközileg is elismert szakember került a nemzetközi szervezet igazgatótanácsába, aki széleskörű gazdaságpolitikai és tudományos tapasztalatokkal rendelkezik, mind a monetáris politikai, mind pedig a fiskális, a strukturális és versenyképességi szakterületen.

A jegybank meggyőződése, hogy Palotai Dániel tudásával és tapasztalataival, a kivételes felzárkózási pályához vezető magyar gazdaságpolitikai reformok és tapasztalatok becsatornázásával hatékonyan tudja segíteni az IMF munkáját, a jelenleg járványhelyzet okozta nemzetközi gazdasági kihívások kezelésén túl a kilábalási pályák megerősítésében is.

Kiemelt kép: Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója beszélt a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) V. nemzetközi konferenciáján a Corinthia Hotel Budapestben 2014. november 6-án. Fotó: Soós Lajos /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik