Gazdaság

Lesz európai minimálbér, már készül a szabályozás

Az Európai Bizottság szerdán kiadta az európai minimálbér bevezetéséhez szükséges direktíváját. Végre lesz a tagállamokra kötelező szabályozás, ami kimondja, hogy minden európai munkavállalónak jár a megélhetéséhez szükséges tisztességes bér. Sikerült elérni azt is, hogy uniós kötelezettség lesz a szakszervezetek megerősítése.

A Demokratikus Koalíció egyik legfontosabb választási ígérete volt az EP-kampányban az európai minimálbér bevezetése. Mi nemcsak ígérünk, teljesítjük is a vállalásainkat. Elértük, amit még soha senki: uniós kötelezettség lesz az emberek életszínvonalának emelése. Sokat küzdöttünk azért, hogy ne legyenek másodrendű állampolgárok az Unióban, mert minden európai magyarnak jár a tisztességes bér. Orbán kormánya minden létező módon támadta terveinket. A most készülő szabályok alól azonban ők sem kapnak mentességet, azokat kötelező lesz betartani minden uniós tagországnak – írja közleményében a DK EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke, Dobrev Klára.

Az uniós bizottság elnöke Ursula von der Leyen is megerősítette szerdán, hogy az Európai Bizottság az európai minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslatot terjesztett elő az Európai Unión belüli munkavállalók tisztességes megélhetésének biztosítására. Von der Leyen azt mondta, a koronavírus-járványt követő fellendüléshez, valamint a méltányos és erős gazdaság megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy az Európai Unióban biztosított legyen a tisztességes megélhetés, és ebben a minimálbérek alapvető szerepet játszanak. A javaslat a tisztességes verseny biztosításával segít megvédeni azokat a munkáltatókat is, akik egyidejűleg tisztességes bért fizetnek a munkavállalóknak – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke. (MTI)

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik