Gazdaság

A legszegényebbeknek továbbra is ingyenes maradhat az orvosi ellátás

Úgy tűnik, megkegyelmeztek a legrászorulóbbaknak, mégis kaphatnak ingyenes orvosi ellátást, akkor is, ha nincs biztosításuk, és tartósan nem tudják fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot sem. Az ingyenesség hatósági bizonyítvány beszerzése mellett, egy évig élhet.

A PM keddi közleményében fogyelt fel rá az Azénpénzem.hu , hogy a legszegényebbeknek mégis ingyenes lehet az orvosi ellátás.

A közlemény szerint mintegy 4,5 millió foglalkoztatott mellett ötmillió embernek, köztük a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a kismamáknak, a szociálisan rászorulók és a hajléktalanok számára törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást. Mint közismert, akinek nincs legális munkája és a törvény erejénél fogva sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, annak havonta úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot kell lerónia, amivel igénybe veheti a teljes körű egészségügyi szolgáltatást. Mint a PM hangsúlyozta, ezért a jogért az Európai Unióban a magyar állam kéri el az egyik legkisebb összeget, mindössze havi 7710 forintot, azért, hogy az adófizetők hozzáférhessenek az egészségügyi ellátórendszerhez.

A PM szerint senki sem eshet ki – önhibáján kívül – a térítésmentes egészségügyi ellátásból július 1-től. Magyarázatuk szerint azért nem, mert az új társadalombiztosítási rendszerben amint megszűnik valakinek az egészségügyi ellátásra való jogosultsága, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) azonnal tájékoztatja erről az adóhatóságot. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezután értesíti az érintettet arról, hogy a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást csak az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével veheti igénybe. A NAV a járulék összegéről és a fizetés elmulasztásának következményeiről is tájékoztatja a címzettet.

A 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot minden hónap 12-éig a „NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” elnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú számlára kell befizetni, amit – az adóazonosító jel feltüntetésével – átutalással, bankkártyás fizetéssel vagy csekken is lehet teljesíteni.

Hathavi tartozás után nem jár ingyenes orvosi ellátás

Ha azonban a 2020. július 1-je után felhalmozott egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás meghaladja a járulék összegének hatszorosát (2020-ban ez az összeg 46 260 forint), akkor a társadalombiztosítási azonosító jel (tajszám) érvénytelenné válik. Ez azzal jár, hogy az egészségügyi szolgáltatás a továbbiakban térítésmentesen nem vehető igénybe:

Új szabály: nem jár az ingyenes egészségügyi ellátás annak, aki három hónapig nem fizet járulékot
Az elmaradást utólag sem lehet rendezni, így is ki kell fizetni a kórházi, orvosi számlát.

A PM szerint az adóhivatal abban is segít, hogy senkinek ne halmozódhasson fel félévnyinél nagyobb összegű tartozása, ugyanis már megkezdte az egészségügyi szolgáltatási járuléktartozással rendelkező ügyfelek tájékoztatását az aktuális tartozásuk összegéről, a fizetési lehetőségekről és az igénybe vehető fizetési könnyítésekről. A levelet az érintettek a napokban kapják meg, amely elektronikusan az ügyfélkapun keresztül, ennek hiányában a postai levélcímükre érkezik. A NAV nemcsak a kötelezettség kezdetéről, hanem a megszűnéséről is tájékoztatást küld az érintetteknek. Így például, ha valakinek a jövőben lesz munkaviszonya vagy egyéb jogcímen jogosult lesz egészségügyi szolgáltatásra, a fizetési kötelezettség automatikusan megszűnik.

Szeptember közepéig már több mint 67 ezer magánszemélyt értesített az adóhivatal a fizetési kötelezettség törléséről, mert a NEAK és NAV közti adategyeztetések során kiderült például az, hogy időközben az érintettnek lett legális munkája, vagy – például a felsőoktatási tanulmányok megkezdése vagy a nyugdíjba vonulás okán – a törvény garantálja a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást.

Lényeges, hogy tiszta lappal indul mindenki, vagyis az új rendszerben csak az a tartozás számít, amely 2020. július elseje után keletkezett. A 2020. június 30-áig fennálló tartozás az ellátás igénybevételét közvetlenül nem érinti, a NAV azt más adótartozással azonos módon kezeli. Éppen ezért az adóhivatal létrehozott egy – a korábbi tartozásoktól független – új számlaszámot. Az adóhivatal a tévesen a korábbi számlaszámra fizetőkön is segít, így az érintetteknek nem kell az átvezetési nyomtatvány kitöltésével bíbelődniük. A NAV mintegy 66 ezer régi számlaszámra utalónak rendezi a tartozását azzal, hogy átvezeti a téves befizetéseket. A hivatal erről a döntéséről, és a helyes számlaszámról tájékoztatást küld minden érintettnek.

A legszegényebbeknek hatósági bizonyítvány biztosíthatja egy évig az ingyenes orvosi ellátást

A közlemény alapján azonban mégiscsak számítanak arra, hogy lesznek, akik nem fogják tudni fizetni a járulékot, és így alapból nem lesznek jogosultak ingyenes orvosi ellátásra. Azt írja ugyanis a PM, hogy ha valaki vagyoni, jövedelemi helyzete miatt nem tudja megfizetni a havi 7710 forintot, annak mindenképpen érdemes kezdeményezni az illetékes járási hivatalnál, hogy állapítsák meg a szociális rászorultságot az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából. Amennyiben a szociális rászorultság feltételek fennállnak, így például ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem a 34 200 forintot nem haladja meg, a hivatal egy erről szóló hatósági bizonyítványt állít ki, amely a kérelem kiállításától számítva egy évig biztosítja az ingyenes egészségügyi ellátást.

A PM azt is írja, hogy ha valaki nem tudja határidőre megfizetni a tartozást, akkor méltányossági kérelmet nyújthat be az adóhivatalhoz. Fizetési nehézség esetén mindenképp érdemes élni ezzel az ingyenes lehetőséggel.

Kiemelt kép: Heti Betevő ételosztás a Klauzál téren 2020.02.02-án. Fotót: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik