Gazdaság

Egy kitartó özvegy legyűrte a nyugdíjfolyósítót

Elképesztő időhúzást adott elő a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, amikor egy özvegy a néhai párja után özvegyi nyugdíjat igényelt – röviden így lehet leírni a napi.hu által ismeretett esetet. Végül a Nyugdíjbiztosító Igazgatóságnál ütötték meg a bokájukat, mert az özvegy kitartó volt.

A történet három évvel ezelőtt indult. 2017 októberében özvegyi nyugdíjellátás iránti kérelmet adott be egy nő a néhai párja halála után. És akkor:

  • A Pécsi Járási Hivatal a kérelmet elutasította, a jogorvoslat felhasználását követően pedig a másodfokú hatóság az elsőfokú határozatot helybenhagyta.
  • 2018 augusztusában a panaszos ismételten előterjesztette az özvegyi nyugdíj elbírálása iránti igényét, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az újabb kérelem alapján indult eljárást megszüntette.
  • A végzéssel szemben a panaszos keresetet terjesztett elő, amelynek következtében a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a végzést hatályon kívül helyezte, és új eljárásra utasította a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot.
  • Aztán csend.
  • Majd a roma személy hiába kért tájékoztatást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, onnan nem kapott érdemi választ, hol tart az eljárása. Ez 2019. májusában volt.
  • A döntés végül 2020 áprilisában született meg, amelyben ideiglenes özvegyi nyugdíjat állapítottak meg a panaszos részére.

Az egész dolog mégsem hagyta nyugodni az özvegyet. Az ombudmanhoz fordult az állampolgár a nyugdíjfolyósító intézmény eljárása miatt.

Az ombudsman pedig az állampolgárnak adott igazat.

„Arra jutottak, hogy a kérelmező és meghatalmazottja sem kaptak olyan érdemi tájékoztatást az ügyükben zajló eljárás menetéről, a megtett intézkedésekről, amely ténylegesen elősegítette volna annak áttekintését, illetve az elhúzódó eljárás okainak megértését. A rendelkezésre álló adatokból kiderült, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak a 2019-ben beérkezett adatokat nem kellett volna 2020-ban ismételten bekérnie a Tolna Megyei Kormányhivataltól, másrészt pedig az is nyilvánvalóvá vált, hogy korábban kellett volna intézkednie a Baranya Megyei Kormányhivatal ismételt megkeresése és további tanúk meghallgatása érdekében.”

A napi.hu ismerteti a határozatot:

A vizsgálat megállapította, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság súlyosan megsértette a hatóságok közötti együttműködés elvét, valamint az ügyféllel, illetve az érintett szervekkel szembeni jóhiszeműség követelményét, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság munkatársai a panaszos ügyében nem tartották be az Ákr.-ben előírt határidőt, azt jelentősen túllépték, az elhúzódó eljárás a jogállamiság elvéből eredő tisztességes eljáráshoz fűződő alapjoggal kapcsolatban visszásságot eredményezett – állapította meg az ombudsmani hivatal (aki szerint nem a származása miatt érte hátrány a panaszost.)

Kiemelt kép: Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik