Gazdaság

Jövőnket a múltunk alapján tudjuk megtervezni (x)

Amikor egy cég ilyen alapelveket vall, akkor ezt a példát érdemes követni. A VELUX Cégcsoport pedig nem csak vallja, hanem tesz is a jövőnkért. Erdők megóvásával és telepítésével semlegesíti karbonlábnyomát.

Mivel a legtöbb VELUX tetőtéri ablak elsődlegesen fából készül, így elsősorban az a cégcsoport célja, hogy a termeléshez szükséges fa beszerzésének ne legyenek negatív hatásai a környezetre és az erdők biodiverzitására. 2019-ben a VELUX Cégcsoport európai tetőtéri ablakaihoz felhasznált faanyag 99,6%-a tanúsított fenntartható erdőgazdálkodásból származott.

A fák megóvásával és telepítésével az a cél, hogy növeljék a levegő szén-dioxid-tartalmának elnyerésére képes növényzet mennyiségét a bolygón, így lassítsák az éghajlatváltozás folyamatait. Ezen túlmenően pedig az erdők biztosítása hatékony megoldás a biológiai sokféleség fenntartásának érdekében, az élővilág megmentésére, és mindezekkel a helyi életkörülményeket és megélhetést is javítják. Mindezt a jelenlegi és a jövő generációjáért teszik.

Konkrétan vállalták, hogy 2030-ra a felére csökkentik a termékeik okozta szén-dioxid-kibocsátást, a csomagolóanyagok pedig homogén, műanyagmentesek és 100%-ban újrahasznosíthatóak lesznek.

A 2020 szeptemberben a VELUX Cégcsoport egy újabb bejelentést tett. Ez a döntés hatalmas lépés a környezetünk megóvása érdekében. Az 1941-ben alapított cég századik évfordulójára, vagyis 2041-re azt a célt tűzte ki, hogy a WWF-fel karöltve elérik a teljes karbonsemlegességet. A VELUX Cégcsoport mindig is törekvéseket tett abba az irányba, hogy a társadalom számára hasznos termékeket állítson elő, de most egy jövőbe mutató, de a múltért is felelősséget vállaló tervet valósít meg.

A tetőtéri ablakok gyártásában világszinten piacvezető vállalat nemcsak a saját szintjén gondoskodik erről, de beszállító partnereiket is a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére kérik. Akciótervükkel és a megvalósítással abban is bíznak, hogy más nagyvállalatok számára is követendő példa lesznek. A VELUX Cégcsoport felgyorsítja a termelési helyszíneken az energiahatékonyságba történő beruházásokat, áttér a megújuló energia felhasználásra, ami azt jelenti, hogy száz százalékban megújuló energiát vásárol, valamint lényegesen átalakítja az alapanyagok kiválasztásának és beszerzésének módját.

A Teljes Karbonsemlegesség projekt összefoglaló videója itt érhető el

A VELUX Magyarország Kft. helyi szinten is tesz a fenntarthatóságért!

Hazánkban már 2016-ra a fenntartható forrásokból származó fa aránya a termelésben elérte a 98 százalékot. A gyártási melléktermékként keletkező fa biomassza újrahasznosításának, valamint az energiatakarékosabb hidraulikaszivattyúk és energiahatékonyabb fényforrások alkalmazásának köszönhetően már 2016-ban 32 százalékkal volt alacsonyabb a károsanyag-kibocsátás a 2007-es bázisidőszakhoz képest, 2020-ra pedig az 50 százalékos csökkentést határozták meg.  A fertődi gyár fejlesztéseit 2018-ban az Energiahatékony Vállalat Díjjal jutalmazták, mert az energiatakarékos technológiai megoldások telepítésének köszönhetően tizedére csökkent a gyártóegység károsanyag-kibocsátása. “A gyártás során keletkező hulladékot – cégcsoporton belül egyébként elsőként – 2017-ben már teljes egészében újrahasznosítottuk, és a fa alapanyag szárítását biztosító kazánokat az előállítás során keletkező faforgáccsal működtettük” – mondta az ügyvezető. Őz Beáta a fertődi faültetési projektről is beszámolt, mely során 2020-ig 2020 darab facsemetét telepítenek. A fákat a munkavállalók ültették el saját vagy hozzátartozóik telkén, néhány facsemete pedig a környező önkormányzatokhoz került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik