Gazdaság

Négyszázmilliós áfacsalási ügyben 70 nyomozó csapott le 24 helyszínen

A költségvetésnek 433 millió forint kárt okozó építőipari céghálózatot működtető bűnszervezet tagjait tartóztattak le Pécsen – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Kuperczkó Adrienn a közleményben azt írta, hogy a NAV baranyai munkatársai bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak az ügyben.

Közölte: egy látszólag építőipari tevékenységet végző, hét Pest megyei gazdasági társaságból álló céghálózatot működtetett a bűnszervezet vezetője. A láncolatba épített cégek elenyésző mennyiségű munkát végeztek, azokat is fiktív számlázásra, kifejezetten bűncselekmények elkövetésére szervezték. A számlákat befogadó cégek jelentősen csökkentették, illetve elkerülték adófizetési kötelezettségeiket.

A cégláncolaton az elkövetők csaknem négymilliárd forintot futtattak át, és a beérkező összes pénzt az utalások napján vagy másnap készpénzben felvette a bűnszervezet egyik tagja.

Egyidejűleg huszonnégy helyszínen hetven pénzügyi nyomozó és pénzügyőr csapott le Heves, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében. Okiratokat, bizonyítékokat foglaltak le, gyanúsítottakat és tanúkat hallgattak ki, adatmentéseket hajtottak végre laptopokról, mobiltelefonokról és e-mail fiókokból – írták.

Az akcióban a bűnszervezet irányítójának 355 millió forint értékű luxusingatlanán túl a ruhák közé rejtett széfben talált 7,5 millió forintot, három gépjárművet és céges számlapénzeket foglaltak le, a bűnszervezet által okozott kárnak így mintegy kilencven százaléka megtérült.

A nyomozók hét embert hallgattak ki gyanúsítottként. A bűnszervezet vezetőjét, két tagját és a szervezet tagjaként közreműködő könyvelőt is őrizetbe vették, a Pécsi Járásbíróság pedig elrendelte mind a négy ember letartóztatását – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik