Gazdaság koronavírus

Azonnali segítséget kér a kormánytól a Magyar Fürdőszövetség

A Magyar Fürdőszövetség a 18 ezer munkavállalót foglalkoztató és 95-100 milliárd forint közötti forgalmat generáló hazai fürdőágazat képviseletében Magyarország kormányának azonnali intézkedését kezdeményezi a koronavírus-járvány okozta súlyos gazdasági helyzetben – írták szerdai közleményükben.

Mint írták, a hazai turizmus legmeghatározóbb mozgatórugói egyértelműen a hazai fürdők: a 15 leglátogatottabb desztináció között 13 fürdőváros található és a vendégéjszakák 71 százaléka olyan településen keletkezik, ahol turisztikailag releváns fürdő működik.

Hozzátették, hogy a vendégeket, néhány kivételes esettől eltekintve, alapvetően nem a szálláshelyek, hanem az adott desztináció kínálatában szereplő attrakciók motiválják az utazási döntéseikben.

Ha az ország fürdőinek működése ellehetetlenül, azzal a turizmus utolsó, még álló mentsvára, a vidékre irányuló belföldi turizmus is leáll,

olvasható a közleményben.

Kiemelték, hogy a fürdők a tavaszi veszélyhelyzet idején felélték a végső tartalékaikat és csak kivételes esetben számíthatnak arra, hogy a tulajdonos önkormányzat pénzügyi segítséget tudna nyújtani nekik.

Időközben arra kényszerültek a fürdők, hogy megkezdjék a létszámleépítéseket, ami első lépésben a meglévő munkavállalói állomány 10-30 százalékát érinti. Az ágazatban foglalkoztatott 18 ezer munkahelyből tehát már az ősszel 6 ezer munkahely megszűnése fenyeget.

Boros László Attila, a fürdőszövetség elnöke azt írta, hogy egy szeptember elején készült reprezentatív felmérés szerint külső likvid forrás bevonása nélkül a magyar fürdők 76,15 százaléka nem képes eljutni a túlélést jelentő 2021. évi nyári főszezonig. A fürdők 2020-ban a bevételeik 40-70 százalékát biztosan elveszítik, és az általuk jelenleg ismert prognózisok ennek a trendnek a folytatódását vetítik előre 2021 első félévére is.

A helyzet már olyan súlyos, hogy a fürdők működőképességének fenntartása csak azonnali, vissza nem térítendő likvid forrás bevonásával lehetséges.

Számításaik szerint szerint az eddig kiesett és még kieső bevételek részbeni visszapótlása és a munkahelyek megtartása legalább 2021 nyaráig összességében 35 milliárd forint nagyságú likviditási alap vissza nem térítendő támogatás formájában történő biztosítását igényli.

Megjegyezték, hogy a fürdőktől a 18 ezer munkavállaló foglalkoztatása révén az államháztartásba évente 28,3 milliárd Ft, az áfából további 15 milliárd forint folyik be, így ennek a tisztán hazai gazdasági ágnak a megmentését 2020-21-ben biztosító likviditási alap arányosnak tekinthető.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: 24.hu/Ivándi-Szabó Balázs

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.