Gazdaság

Egyre fontosabbá válnak a nyugdíjasok a bankok számára

Ettől a hónaptól a bankok már nem utasíthatják el automatikusan a hozzájuk forduló, hitelt felvenni kívánó időseket az életkoruk miatt. Ezt írta elő a Magyar Nemzeti Bank a kereskedelmi bankoknak. Az MNB szerint a hitelintézeteknek előre meg kell határozniuk azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén az idősebbek is kölcsönhöz juthatnak. Ez pedig kedvező irányba változtatott a banki gyakorlaton – derül ki az énpénzem.hu portál körképéből.

A jelenlegi járványos időszak alatt érzékelhetően nem egy banknál szabályosan felértékelődtek a nyugdíjas ügyfelek. Az ő havi bevételük ugyanis nem függ a válságtól. Ez esetenként arányában nem jelent túl sok ügyfelet. Például – mint megtudta a pénzügyi portál – az Unicredit lakossági ügyfeleinek 10-15 százaléka nyugdíjas.

Nem mindegy, hogy milyen hitelről van szó. Áru- és folyószámlahitelnél általában nincs életkori megkötés, de a lakáshiteleknél és más személyi hiteleknél van felső korhatár – bár életbiztosítás kötésével vagy fiatalabb adóstárs bevonásával máris hitelképessé válhat egy idős. A bankok feltételeiről, szabályairól érdemes megnézni az énpénzem.hu cikkét.

Kiemelt kép: Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik