Gazdaság koronavírus

100 fertőzött több mint 100 újabb embernek adja át a betegséget

A 32. héten, nyáron volt a legalacsonyabb a fertőzöttek száma. A 34.-ről a 35.-re, aztán a 36. hétre megháromszorozódott a pozitív esetek száma. Aztán kissé lassult a növekedés. Most már csak néhány százalékos a heti növekmény – mondta Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos szerint akkor, tehát a 35. és 36. héten még jócskán 2 felett volt a reprodukciós ráta, vagyis egy fertőzött több mint kettő új embert fertőzött meg. Most csak kissé több ez 1. Tehát egy fertőzött 1-nél több személyt fertőz meg átlagosan, de helyesebb úgy mondani, hogy 100 fertőzött 100-nál valamivel több személyt fertőz meg. Egy kissé lassulni látszik tehát az emelkedés. Nem fokozódik a fertőzöttek száma.

A legutóbbi adat szerint 851 személyt regisztráltak fertőzöttként, 8 személy elhunyt. Közel 20 ezren vannak az aktív fertőzöttek regisztráltak. 755 fő kórházban vannak, közülük 51-en lélegeztetőgépen vannak.

Jótanácsok Müller Cecíliától

Csehországban és Szlovákiában a kormány szigorításokat rendelt el. Nálunk mi várható? Nálunk nincs tervben újabb szigorító intézkedés – mondta Müller. Az 1 körüli reprodukciós rátával stagnál a járvány.

Nincs akadálya annak, hogy ruhákat fogadjanak a karitatív szervezetek, de tanácsos 48 órán át pihentetni a ruhákat, aki pedig használja majd a ruhákat, az mossa ki azokat, lehetőleg 60 fok felett – mondta a tiszti főorvos.

Milyen maszkot javasolnak napi 8-10 órás munkahelyi használatra? Jogszabály szerint nem kötelező a mindegyik munkahelyen a maszk használata. Ez függ a konkrét munkakörtől. A munkáltató határozza meg alapvetően azt, hogy kell-e adott munkakörben maszkot viselni, és azt is, hogy mennyi ideig. Ha egyszer használatos maszkot használ valaki, azt 4-5 óráig használja – tanácsolta Müller. A textilmaszkot otthon ki lehet mosni.

Várható-e a halasztható műtétek elhalasztása? Nem célunk – mondta Müller. A célunk, hogy működjön Magyarország – fogalmazott. Azt szeretnénk, ha minél hosszabb ideig fenn tudjuk tartani a mostani állapotot, vagyis azt, hogy menetrend szerint, előjegyzés alapján zajlanak a tervezett műtétek.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik