Gazdaság

Sikálni próbálják az ITM-es államtitkár újabb zűrös ügyét

Boros Anita nevéhez újabb botrány tapad. Három éve már, hogy kiderítettük, meglehetősen nagy átfedést találtunk az akkor a közszolgálati egyetemen tanító, párhuzamosan pedig helyettes államtitkári posztot is betöltő Boros Anita egyik saját, korábban elkészült könyve és az egyetemnek leadott, EU-s pénzből kifizetett másik műve között. A szerződés idején legalább két állása is volt Borosnak. A már megírt saját könyvét kiegészítve, némileg átgyúrva, plusz feladatokkal feltupírozva adta el az egyetemnek bő 10 millió forintért, amit végül az EU fizetett.

Aztán a múlt héten derült ki az újabb kínos ügy. Boros most az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Az ITM pedig nemrég belenyúlt az OTKA-pályázatokba, a tudományos pályázatoknál olyanokat is kihozott nyertesként a tárca, akiket a szakmai zsűri nem javasolt. Hogy ennek köszönhető-e vagy sem, nem derült ki a parlamenti szócsatából, de az bizonyos, hogy 36 millió forintot ítélt meg a minisztérium az államtitkára által vezetett kutatócsoportnak. Boros Anita: Fenntarthatóság és jog névvel indult projekt, kutatócsoport kapott ekkora díjat.

Amikor ez kiderült, azzal védte a helyzetet és kollégáját Schanda Tamás, az ITM másik államtitkára, hogy Boros Anitát nem támadni kellene, hanem tisztelni és támogatni, hogy politikai munkája mellett a tudományos pályáját sem adta fel. Boros Anita, állította Schanda, valóban a kutatócsapat tagja, de kutatóvezetői tisztségéről korábban lemondott, és az őt megillető tiszteletdíjat a csoport tagjai között szétosztotta.

A múlt héten még Boros Anita volt feltüntetve mint a nyertes kutatócsoport vezetője. De mára valaki más: Kecskés Gábor – vette észre a 444.hu. A 135979 számú projektnél volt a névcsere.

Kiemelt kép: Budapest, 2020. július 17. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára beszédet mond a Legyünk kreatívak hulladékból című ötletpályázat díjátadóján a minisztériumban 2020. július 17-én. Az ötletpályázatot a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából áprilisban írta ki az ITM, célja az volt, hogy díjazzák a haszontalannak tűnő, kidobásra szánt termékek újrahasznosítását, azok kreatív felhasználását. MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik