Gazdaság

Fájdalomküszöb alatti egyelőre a sertéshús árának csökkenése a tenyésztőknél

Szeptember 10-én jelentették be, hogy az afrikai sertéspestist már a németországi vaddisznóállományban is kimutatták. Úgy tűnik azonban, még kevés idő telt el azóta ahhoz, hogy a hazai húspiacon is érzékelhető legyen a Németországban megjelent afrikai sertéspestis (asp) miatt elrendelt kínai importstop hatása – írta a Világgazdaság.

Az afrikai sertéspestis (ASP) németországi megjelenése gyors árcsökkenést hozott Németországban – mondta a lapnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Az élő sertés ára Németországban – amelyhez a magyar piac is igazodik – bő egy hét alatt 20 eurócentet esett. Ezután a korábbi 400 forint körüli hazai felvásárlási árak is 360-385 forintra csökkentek. Árnyalja a képet, hogy piaci hírek szerint az élő sertés exportára megmaradt a 400 forint körüli szinten.

Az árcsökkenéseken kívül nem történt más érdemi változás, így árumozgás sem. A magyarországi piaci szereplők azért aggódnak – ahogyan ilyen helyzetekben mindig –, hogy az exporttilalom miatt bennragadt húst a cégek dömpingáron terítik, és ezzel lenyomják a hazai húsfeldolgozók árait. Éder Tamás becslései szerint az utóbbi időszak exportnövekedését is figyelembe véve akár évi 600-800 ezer tonna németországi hús is bennragadhat a kínai exporttilalom miatt.

Könnyen elképzelhető azonban, hogy a piac rendezi e folyamatokat, hiszen a német áru helyét átveheti például a spanyolországi és a dániai, és az onnan kiáramló hús helyébe kerülhet be a németországi termék – vázolt fel egy másik lehetséges forgatókönyvet a hússzövetség elnöke. Most az látszik, hogy az új piaci egyensúlyt hozó 20 centes árcsökkenés valahol a sertéstenyésztők fájdalomküszöbe fölött lehet.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik