Gazdaság

Betemeti az adósság az amerikaiakat

A jelenlegi szintről mintegy a duplájára nő az amerikai GDP-arányos államadósság 2050-re – az amerikai Kongresszus Költségvetési Hivatala, a pártsemleges CBO előrejelzése szerint.

A hivatal a “Hosszútávú költségvetési előrejelzés” című dokumentumában azzal számol, hogy az államadósság 2050-ben a hazai össztermék (GDP) 195 százaléka lesz, azaz csaknem kétszerese a gazdaság akkori teljesítményének. A CBO számításai szerint idén az államadósság a GDP mintegy 98 százaléka lesz a tavalyi 79 százalék után.

Szakértők régóta kongatják a harangot, hogy kezd fenntarthatatlanná válni az államadósság nagysága és a kormány részéről intézkedések meghozatalát sürgetik a deficit fokozatos csökkentése érdekében.

A CBO-jelentés összeállítói azzal számolnak továbbá, hogy a szeptember végével záródó költségvetési évben az amerikai büdzsé hiánya 3300 milliárd dollár lehet, ami a GDP 16 százaléka.

A hamarosan záródó folyó költségvetési év hiányának látványos megugrását részben a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésével kapcsolatos kormányzati kiadásnövekedés okozza.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/AP/Andrew Harnik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik