Gazdaság

Megindokolta az agrárkamara, miért van az egekben a gyümölcs ára

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke szombaton az M1-en. Mártonffy Béla hozzátette:

március végétől 8-10 naponként háromnapos éjszakai fagyok rontották a kajszibarack-, az őszibarack-, a cseresznye-, a körte- és az almatermést.

Megjegyezte viszont, hogy a zöldségek ára mindössze néhány százalékkal emelkedett tavalyhoz képest, sőt egyes termékeknek, mint például a paradicsomnak, alacsonyabb is az ára – mondta Mártonffy Béla.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult. Az emelkedés minden korábbi időszaknál meredekebb és ebben az évben tovább gyorsult.

Nem csak az idén lesz drága a gyümölcs: a 2980 forintos málna még csak a kezdet
Egy év alatt 141 százalékkal drágult az alma és az őszibarack. Ráadásul borítékolható a termelés költségeinek a növekedése, és ez még erősebben tükröződik majd az árakban is, különben nem lesz aki megtermelje azt, ami az asztalra kerül.

kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik