Gazdaság

Két és fél éve adta át Orbán a nagyberuházást, de még nem működik

„2018-ban, szűk egy hónappal az országgyűlési választás előtt maga Orbán Viktor miniszterelnök adta át nagy csinnadrattával a projektet 12 év alatt 12 milliárd forint adókedvezménnyel támogató állam nevében a Mol és a japán JSR közös műgumigyárát. Két és fél évvel később azonban még mindig nem működik rendesen” – írja a HVG.

A tiszaújvárosi projekt durván százmilliárd forintos, ebből állt adókedvezmény formájában 12 milliárd forintot a magyar állam.

A Mol elismeri, hogy még csak a próbaüzemen vannak túl, jelenleg „a kereskedelmi termelés előkészítés zajlik”, ami hamarosan elkezdődhet – írja a lap.

A Mol a koronavírus-járványra hivatkozott, amikor a csúszásról kérdezte a részben magyar állami tulajdonban lévő olajcéget a HVG. Csakhogy a 2018 tavaszi ünnepségen Hernádi Zsolt Mol-vezér azt ígérte, hogy már ősszel indul is a termelés, azt csak a gyár beüzemelése és „mikrohangolások” előzik meg.

Kiemelt kép: Orbán Viktor, Szató Kuni, Japán budapesti nagykövete, Kavaszaki Koicsi, a japán JSR Corporation ügyvezetõ igazgatója, Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója és Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere a Mol Nyrt. tiszaújvárosi szintetikusgumi-gyárának avatásán 2018. március 19-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik