Gazdaság koronavírus

Tömegek lettek munkanélküliek, de dől a lé panzióépítésre

Már benyújthatják a Pest megyei vállalkozások a támogatási kérelmeket az új panziók létesítését támogató pályázati felhívásra – tájékoztatta az MTI-t Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. E célzott pénzügyi támogatási program keretében, 1,8 milliárd forint értékben, 60 és 300 millió forint közötti vissza nem térítendő összeg igényelhető.

Mindeközben érdemes felidézni: a koronavírus-járvány első hullámakor tömegek veszítették el munkahelyüket, ömlöttek az olvasói beszámolók arról, hogy milyen késve bírálják el és fizetik ki Budapesten és Pest megyében az álláskeresési járadék iránti kérelmeket, milyen nehézkes a bértámogatási program, és emellett akkor kellett a kormánynak tízmilliárdokat öntenie a turizmusba, akkor jutottak támogatáshoz Mészáros Lőrinc érdekeltségében levő szállodák, miközben elküldtek dolgozókat. Elemzők szerint a munkanélküliek száma tovább fog nőni – a kormány azonban nem áll le a turizmus pénzelésével.

A turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat dönt Magyarországon, a koronavírus-járvány azonban ezt az ágazatot sújtotta talán leginkább, így most a turizmus egy korábban még nem látott próbatétellel áll szemben. A kormány számára kiemelten fontos az ágazat támogatása és fejlesztési lehetőségek biztosítása az újraindulás során – mondta az államtitkár.

A gazdaságvédelmi intézkedések keretében a Pest megye területén működő vállalkozások és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok most a program keretében elnyert támogatást az új panziók létesítésének építkezési költségein túl az új panzió működtetéséhez szükséges eszközök beszerzésére, szoftver- és/vagy hardvervásárlásra, valamint bizonyos telekhatáron kívüli infrastrukturális fejlesztésekre is használhatják.

Rákossy Balázs emlékeztetett, hogy Pest megye az uniós előírások miatt a hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb uniós fejlesztési forráshoz jut hozzá, ezért a kormány 2021-ig összesen 80 milliárd forint támogatást nyújt hazai forrásból a térség fejlesztéseire.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik