Gazdaság koronavírus

60 éve nem volt ilyen Ázsiában: hatalmas ütést mér a gazdaságokra a vírus

Hatvan éve az első alkalommal csökkenhet az idén az ázsiai régió bruttó hazai terméke az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) prognózisa szerint.

A bank felülvizsgált Asian Development Outlook (ADO) prognózisa alapján a régió bruttó hazai terméke (GDP) az idén 0,7 százalékkal csökkenhet, jövőre pedig 6,8 százalékkal növekedhet. Az ADB lefelé korrigálta prognózisának előző verziójában az idei évre jelzett 2,2 százalékos növekedést, nagyobb növekedést vár viszont jövőre az abban jelzett 6,2 százaléknál.

A térség bruttó hazai terméke 2021-ben lényegesen elmarad majd a még a vírusjárvány előtt lefektetett prognózisokban jelzetthez képest, vagyis “V” alakú fellendülésre nem lehet számítani, hanem sokkal inkább a helyzet időben elhúzódó, “L” alakú rendeződésére.

A gazdasági visszaesés általános jelenség lesz a térségben, a mintegy 50 nemzetgazdaság háromnegyedét felöleli majd. A kevés kivétel között Kína fogja tudni felmutatni az egyik legjobb eredményt.

Koronavírus - Még több hír a témában

(MTI)

Kiemelt kép: Sanghaj, 2020. szeptember 7. Kínai és amerikai zászlók a többi zászló között a Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) kínai chipgyártó vállalat telephelyén Sanghajban 2020. szeptember 7-én. Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Államok fontolóra veszi, hogy szankciókat vessen ki a kínai cégre. Ennek következményeképpen az SMIC nehezebben jutna hozzá a gyártáshoz szükséges eszközökhöz. MTI/EPA/Alex Plavevski

Ajánlott videó

Olvasói sztorik