Gazdaság koronavírus

A vártnál is gyorsabban érhet véget a válság

Szeptemberben a várt csökkenés helyett húszéves csúcsra emelkedett a gazdasági hangulatindex Németországban a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet felmérésében. Az euróövezet gazdasági hangulatindexe pedig 16 éves csúcsot ért el, számolt be az MTI. Mivel Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere Németország, ez fontos és jó hír a magyar cégek és gazdaság számára is.

A németországi konjunkturális várakozások mutatója 5,9 ponttal 77,4 pontra, 2000 májusa óta a legmagasabbra emelkedett szeptemberben az előző havi 71,5 pontról, mégpedig csökkenés, az elemzők által várt 69,8 pontos mérséklődés helyett.

A mutató márciusban a koronavírus-válság miatt mínusz 49,5 pontra zuhant az előző havi 8,7 pontról. Áprilisra már ismét pozitívba fordult a hangulatindex 28,2 ponttal és azóta egy kis zökkenővel folyamatosan javult.

A ZEW elnöke Achim Wambach szerint a mutató újabb emelkedése arra utal, hogy a gazdasági szereplők rendületlenül bíznak a fellendülésben. A bankok körében azonban makacsul tartja magát a pesszimista álláspont, ugyanis hiteltörlesztési nehézségek jelentkezésétől tartanak az elkövetkező hat hónapban.

A ZEW szerint mért konjunkturális várakozások az euróövezetben is javultak, a vonatkozó mutató az előző havihoz képest szeptemberben 9,9 ponttal 73,9 pontra, 2004 februárja óta a legmagasabbra emelkedett. A felmérésbe bevont gazdasági szereplők 77,9 százaléka számít a kondíciók javulására az elkövetkező hat hónapban, 4,0 százalékuk nem vár változást és 18,1 százalékuk romlásra számít.

Kiemelt képünkön a győri Audi-gyár látható. Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik