Gazdaság

A csecsemőtől az aggastyánig átlagban több mint 700 ezer forinton ülünk

Megállíthatatlannak tűnik a forgalomban lévő hazai készpénzállomány 2008-as pénzügyi válság kirobbanása óta tartó növekedése – figyelt fel rá az Mfor.hu. Míg az 2007 végén még 2 ezer milliárd forintot tett ki, addig idén augusztus végén már 7031,9 milliárdot, miután a nyár utolsó hónapja 31,9 milliárdos gyarapodást hozott – tette közzé az MNB. Ha a több mint hétezer milliárd forintot átlagoljuk, az annyit jelent, hogy csecsemőtől az aggastyánig fejenként több mint 700 ezer forint készpénzen ülünk. 

Úgy tűnik, egyre több ügyletet rendeznek a magyarok kp-vel, ami nem segíti elő a pénzek nyomon követését, a korrupció kiszűrését, a gazdaság kifehérítését. A magas hazai készpénzállomány egyik oka az lehet a portál szerint, hogy miközben a nagy címletek bővülnek, addig a kisebbek használata gyakorlatilag stagnál. Ugyanakkor a cash-tengerhez a történelmi szinten alacsony, gyakorlatilag a nullához közeli betéti kamatok is hozzájárulnak, valamint azok az állami intézkedések, amelyek a készpénzhasználat felé terelnek. Ilyen a havi kétszeres ingyenes készpénzfelvétel 150 ezer forint értékhatárig, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték.

Megfigyelhető, hogy a háztartások jövedelmének növekedésével fordított arányban változik a készpénz használata. Azaz az alacsonyabb jövedelműek gyakrabban választják a kápét, mint fizetési eszközt. Még mindig magas azok aránya, akik készpénzben kapják meg a rendszeres jövedelmüket. Az is a cash felé terel sok, községekben és falvakban élőt, hogy a lakóhelyükön a városokhoz képest jóval kevesebb a bankkártyát elfogadó hely.

Emlékeztetnek arra is, hogy a kormány a Bankszövetség tavaly novemberi 9 pontos készpénzcsökkentő javaslatai közül eddig csak egyet fogadott el, mely szerint az online kasszát használó kereskedők 2021 januárjától kötelesek mindenhol biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik