Gazdaság koronavírus

MNB: A bankok a víruskockázatok miatt januárig ne fizessenek osztalékot!

Az MNB körlevélben szólította fel a bankokat, hogy a korábbi, idén szeptember 30-ig érvényes osztalékkifizetési, vagy jóváhagyási korlátozást hosszabbítsák meg 2021. január 1-jéig.

A jegybank továbbá elvárja azt is, hogy a hitelintézetek 2021. január 1-ig tartózkodjanak a részvényesek díjazását célzó részvény-visszavásárlásoktól (a javadalmazási célból visszavásárolt saját részvény nem tartozik ebbe a körbe), , továbbá mérlegeljék a – javadalmazási politikájuk részét képező – változó javadalmazási kifizetések korlátozását is ugyanezen időpontig.

A járvány ismételt erősödése esetén az MNB szerint nem zárható ki az sem, hogy a kormányzat indokoltnak látja majd a bankrendszeren belül az ügyfelek személyes panasztételi lehetőségének átmeneti korlátozását.

Ebben az esetben az írásbeli, digitális panaszügyintézésre kell áttérniük a pénzintézeteknek. A járvány első hulláma idején, áprilisban született vonatkozó kormányrendeletet a nyáron hatályon kívül helyezték.

Az MNB az e helyzetre való felkészülés részeként részletes tájékoztatást nyújt a pénzpiac szereplőinek az ezzel kapcsolatos – az ügyfelek, intézmények biztonságát szavatoló – elvárásairól. Ez a panaszkezelés mellett egyebek közt a fiókok nyitvatartásáról is szól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik