Gazdaság koronavírus

A koronavírus-járvány alatt is szénné keresték magukat a bankok

Az első negyedévben nagyon megütötte a bankszektort a koronavírus-járvány, alig 3 milliárd forint nyereséget termelt az összes bank Magyarországon úgy, hogy 13 bank veszteséges volt. Ez főként amiatt volt, mert a várható rosszul teljesítő hitelek, nem fizető ügyfelek miatt céltartalékot képeztek a bankok, ez pedig rontotta az eredményüket.

Úgy fest, gyorsan kiheverte a bankszektor a vírust. A második negyedévben 102 milliárd forintos profitot produkált a szektor – derül ki a Portfolio.hu összeállításából. Igaz, hogy volt 11 bank, amely így is veszteséges volt, de a szektor egésze masszív nyereséget realizált. Főként a bankcsoportok teljesítettek jól. Az adatok mélyére nézve így értékeli a számokat a portál:

  • a hitelintézetek kamatjövedelme 347 milliárd forintra emelkedett, ami az egy évvel korábbinál 11 százalékkal magasabb,
  • a díj- és jutalékeredmény 194 milliárd forintos szintje 6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál,
  • a működési költségek 13 százalékkal 382 milliárd forintra emelkedtek, vagyis messze nem történtek érdemi költségvágások.

Mindez úgy jött össze, hogy ebben a negyedévben is volt jócskán, 90 milliárd forintnyi céltartalékképzés a jövőbeli nem teljesítések, tehát a nem törlesztés miatt.

Kiemelt kép: Fotó: MTVA / Oláh Tibor 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik