Gazdaság

Két hét alatt egy lakás árát repülőzték el a kormány holdudvarának luxusgépével

Két hét alatt minimum 33 millió forintot égetett el az az OE-LEM lajtsromszámú Bombardier Global 600-as magángép, amely arról híresült el, hogy fideszes vezetőket és a rendszer gazdasági elitjét szállítja — írta meg a Népszava.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az augusztus 20-át követő hosszú hétvégén a NER kedvenc magánrepülője folyamatosan ingázott Budapest és több adriai, valamint Földközi-tengeri célpont között. Az egy osztrák cég kezelésében lévő, 17 milliárd forint értékű gép néha egy nap alatt több fordulót is tett a horvát, francia, spanyol és ciprusi célpontok között.

A magángép, amelyről az utóbbi években a 24.hu is többször írt, amikor Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc vette igénybe egy-egy üzleti vagy futballturista út erejéig, Szijjártó Péter az Átlátszó által megörökített jachtozása miatt került be ismét a hírekbe. A gép ugyanis épp augusztus 12-én járt a horvátországi Splitben, nagyjából akkor, amikor a feltételezések szerint a külügyminiszter megérkezhetett a Lady Mrd nevű luxusjachtra, amelyen aztán napokat tölthetett az Adrián a családjával – bár arra, hogy Szijjártó igénybe vette a repülőt, nincs bizonyíték.

A Flightaware.com-on látható adatok szerint augusztus 12-e óta a luxusgép húsz alkalommal repült, összesen 24,7 órát töltött a levegőben. Egy ilyen Bombardier gép üzembe tartási költsége az erre specializálódott Aircraftcalculator nevű oldal adatai alapján repült óránként 4,5-6 ezer dollár között mozog. Azaz csak amíg a levegőben volt ebben a másfél hetes időszakban, 33 és 44 millió forint közötti összeget égetett el: ennyibe került az üzemanyag és a repülőgép „kopása”. S ebben nincs benne az OE-LEM leszállási, parkolási díja, a kezelő személyzet bére. A Népszava becslései szerint

az OE-LEM legutóbbi útjainak költségei bőven 50 millió forint fölött voltak.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik