Gazdaság

Indul az azonnali átutalási rendszer második fázisa

Szeptember 1-jén, tehát alig több mint egy hét múlva elindul az azonnali átutalási rendszer második fázisa – ez pedig gyorsabbá, valóban azonnalivá tesz bizonyos, eddig nem azonnal teljesülő banki átutalásokat.

A szeptember 11-én esedékes bankszámlás nyugdíjkifizetés is így fog történni – írta az énpénzem.hu. Ezzel szemben a Magyar Államkincstár szemlénk megjelenése után azt közölte lapunkkal, hogy

a nyugdíjak és a családtámogatási összegeket 2020 szeptemberében, továbbá az azt követő hónapokban is változatlan módon, a GIRO Zrt. által üzemeltetett éjszakai elszámolási rendszeren keresztül továbbítja az ellátásra jogosultak számlavezető bankjainak.

Ebben változás (például a nyugdíjak azonnali utalási rendszerben történő megküldése) a GIRO Zrt. és az elszámolásban érintett kereskedelmi bankok bevonásával megvalósuló, átfogó eredményes tesztelés és előzetes, hivatalos ügyfél tájékoztatást követően történhet – közölték.

A bérkifizetéseknél most még valójában nem azonnali átutalás történik, hanem napközbeni az elszámolás. Ezért van az, hogy két, különböző banknál levő dolgozó más-más időpontban kapja meg a fizetését, hiába is indította el az elutalást a munkáltatója. Ez fog megváltozni, felgyorsulni szeptembertől, amikortól lehetségessé válik, hogy a vállalati kötegelt utalásokat, rendszeres átutalásokat, értéknapos utalásokat is az azonnali fizetési rendszerben kezeljék.

A legnagyobb változás a rezsiszámlák rendezése terén jöhet. Nagyon sokan állítják, hogy azért nem állnak le a sárga csekkről, mert saját kezükben szeretnék tartani, hogy mit mikor fizetnek ki. Ez pedig az úgynevezett fizetési kérelem megjelenésével csekk nélkül is megoldható. A fizetési kérelem lényege röviden, hogy ebben a tranzakcióban nem pénzt küld, hanem kér a kezdeményező. Aki pedig megkapja a fizetési kérelmet, maga döntheti el, hogy eleget tesz-e neki – írja a portál.

Kiemelt kép: Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik