Gazdaság

Postai e-mailnek tűnhet, valójában adathalászok próbálják átverni az embereket

Új típusú adathalász-kísérlettel próbálnak visszaélni csalók a Magyar Posta nevével – írja a napi.hu.

Emailen terjed az átverő levél, amely a Magyar Posta nevét és arculati elemeit használja fel. A csalók egy látszólag csomagkövetési értesítésnek tűnő linket küldenek, de arra kattintva nem a posta oldalára kerülnek az ügyfelek, hanem egy adathalász felületre – írja a társaság Facebook-oldalán.

Az e-mailben érkezett csalási kísérleteket könnyebb lehet ezek alapján felismerni:

  • Egy közismert szervezet vagy szolgáltató által kiküldött valódi és hiteles értesítés mindig egységes szövegezésű, azaz nem keveredik benne a tegező és a magázó stílus.
  • A feladó e-mail címe kattintás nélkül is olvasható, így rögtön gyanakodjunk, ha nem a szervezet vagy szolgáltató hivatalos levelezőrendszeréből, e-mail címéről érkezik az üzenet, vagy a megadott link nem az adott cég vagy szervezet hivatalos honlapjára visz.
  • A szolgáltató vagy szervezet hiteles levelének vagy értesítésének a megjelenése egységesen felépített, és a szervezet hivatalos arculati elemei láthatók benne.

Kiemelt kép: Budapest, 2020. július 26. A Pestszentlõrinc 6. posta a Barta Lajos utca 8-ban a Havanna lakótelepen. MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik