Gazdaság

Az állam lemondott 10 százaléknyi Mol- és Richter-részvényről

A magyar állam szavazati jogának aránya a Mol Nyrt.-ben 15,24 százalékról 5,24 százalékra csökkent, ezzel egy időben a Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó  Maecenas Universitatis Corvini Alapítványé 10 százalékra nőtt – közölték a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán.

A Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási programjának és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány oktatási tevékenységének támogatásáról szóló törvény alapján augusztus 18-án került az alapítvány tulajdonába az állam tulajdonát képező 81 millió 942 ezer 946 darab Mol-törzsrészvény. A Mol papírjai szerdán 1719 forinton zárták a kereskedést. Az elmúlt egy évben legmagasabb árfolyamuk 3090, a legalacsonyabb 1510 forint volt.

Hasonlóképpen, 15,25 százalékról, 5,25 százalékra csökkent a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által képviselt magyar állam befolyása a Richter Gedeon Nyrt.-ben, a 10 százaléknyi gyógyszergyári részvény ugyancsak a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tulajdonába került. A Richter-papírok árfolyama szerdán 7255 forintra emelkedett, ami megegyezik a részvények elmúlt egy évben mért legmagasabb árával, míg a legalacsonyabb 4702 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik