Gazdaság

Leakciózta a kormány a tiszai nyaralóhajózást

Akciós lesz szeptember 7 és október 31 között a tiszai nyaralóhajózás, 20-35 százalékos kedvezménnyel lehet előfoglalni a hajókat – szúrta ki az Mfor.hu. A nyaralóhajó.hu-n azt írják, a kedvezmények akkor érvényesek, ha a hajóbérlés árának 40 százalékát előre, július 20. és szeptember 15. között befizetik. A méregdrága hajók kétségtelenül mutatósak, hívogatóak. Egy kétnapos hajókázás ára az akció alatt időszaktól és hajótól függően 863 és 1592 euró között van amúgy, az egyhetesé 1726 és 3182 euró között. Aki még augusztusban menne, annak ennél mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. Plusz az 1500-2000 eurós kaucióval is kell rendelkezni.

Mint az árakból is látszik, gazdag magyar és külföldi turistákra vár ez a program, rájuk apellálva látott nagy fantáziát a kormány a tiszai nyaralóhajós turizmusban, ezért nem sajnált 4,6 milliárd forintot elkölteni a szükséges infrastruktúra kiépítésére. Optimistán úgy kalkuláltak: 7-8 éven belül megtérül a befektetés, de a vírus miatt ugye a külföldiek eléggé elmaradtak idén. Viszont a kormány szerint így is sikeres a program, 62 százalékos a kihasználtság, azaz a 20 hajóból 12-13at vettek ki.

A portál megjegyzi, a kormány által megszavazott 4,6 milliárd forintot a félházas kihasználtságtól függetlenül is prímán el lehetett költeni. Például csak a tokaji nyaralóhajó-bázis kivitelezése 300 millió forintba került. Szerintük talán ez is volt a lényeg, a kikötők megépítése, amihez nem is kell vendég.

Kiemelt kép: Nyaralóhajók a tiszai nyaralóhajó-program 2020-as szezonnyitó sajtótájékoztatóján, az újonnan átadott tokaji báziskikötőben 2020. május 24-én. Fotó: Vajda János /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik