Gazdaság koronavírus

Egyre aktívabbak a vírus vámszedői

A kiberbűnözők a koronavírus-járvány kezdete óta nemcsak fokozták aktivitásukat világszerte, hanem új átverési formákat is találtak. Ezekkel a betegségtől való félelmeket, a különféle kormányzati támogatási rendszerek újdonságait és az abból fakadó kezdeti tájékozatlanságot, nem utolsósorban pedig az elzártság pszichológiai hatásait igyekeznek kihasználni – írja az Azénpénzem.hu.

Magyarország kiberkoordinátora az M1 aktuális csatornán 42 ezerre tette az olyan honlapok számát, amelyek látszólag a koronavírussal foglalkoznak, de valójában főleg adathalász támadások végrehajtására szolgálnak – számolt be az MTI. Ezek a rosszindulatú honlapok elsősorban személyes vagy banki adatokat akarnak megszerezni a gyanútlan áldozatoktól. Látszólag gyógyszereket, vitaminokat, vakcinát kínálnak eladásra vagy kérdőíveket töltetnek ki.

Így trükköznek a pénzünkre utazó csalók

Az átlagembereket megcélzó kibertámadások egy része valójában nem jelent újdonságot az internetezők számára, és kellő körültekintéssel kivédhető. Hamis hirdetések, „webshopok”, amelyek a megrendelés és fizetés után semmit sem küldnek, eddig is voltak. Újdonság most legfeljebb abban van, hogy kézmosók, fertőtlenítőszerek és arcmaszkok is megjelentek a kínálati palettán, kihasználva a betegségtől való félelmeket és a járvány kezdetén szinte a világ minden pontján megjelenő átmeneti hiányt.

Az e-mailek, amelyekben felkérik az embereket, hogy egy linkre kattintva frissítsék TV-előfizetésük fizetési adatait, és amelyekkel banki adatokat próbálnak ellopni, a karantén és a kijárási korlátozások miatti elszigeteltség érzésével próbálnak visszaélni.  Akadnak közöttük, amelyek arról tájékoztatnak, hogy a pandémia miatt az előfizetők ingyenesen jogosultak hat hónapra, aminek igénybevételéhez egy linkre kell kattintani. Ez aztán egy adathalász weboldalra vezet.

Közvetlenül a járványt használják ki a hamis tesztkészleteket áruló shopok, és azok, amelyek olyan csodaszereket árulnak, amelyek állítólag gyógyítják vagy megakadályozzák a Covid-19-et fertőzést. Sokan esnek áldozatul az olyan e-maileknek, amelyek olyanok, mintha kormányhivataloktól érkeztek volna. Ezek különféle segélyalapokhoz ígérnek hozzáférést, vagy támogatásokat ígérnek, amihez  regisztráció szükséges, amelyekkel információkat lopnak. A legbecsapósabbak közé tartoznak az olyan adathalász e-mailek, amelyek azt állítják, hogy a címzett kapcsolatba lépett valakivel, akinél a Covid-19-et diagnosztizálták, de akadtak olyanok is, amelyek szerint a címzettre pénzbírságot szabtak ki azért, mert naponta többször is elhagyta otthonát.

Talán nem tipikus, de Magyarországon az is megtörtént, hogy egy csaló egy  termelőt keresett meg azzal, hogy a vírushelyzet miatt csak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) engedélyével lehet piacon árusítani és 25 ezer forintot kért el „tájékoztató” anyagokért.

Külföldön az állami segítségekre is rárepültek a csalók.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik