Gazdaság

Hiába választottak új módszert a termékbemutatós csalók

A Kúria ítélete szerint az egészségügyi felmérésnek álcázott rendezvény is árubemutatónak minősül.

A Magyar Nemzet szerint a Kúria elutasította a felülvizsgálati kérelmét egy cégnek, amelyet megbüntetett a kormányhivatal, mert orvosi vizsgálatnak álcázott termékbemutatókkal vett rá időseket, hogy étrend-kiegészítőket vegyenek. A lapnak erről Tarnai Richárd kormánymegbízott számolt be.

Azt mondta, szigorodtak ugyan a jogszabályok, de azokhoz a szélhámosok is alkalmazkodnak, a termékbemutatókat ingyenes egészségügyi felmérésnek, vizsgálatnak álcázzák. Gyakran négyszemközti agitációval gyakorolnak nyomást a gyanútlan kuncsaftokra, így az elhangzottakat később nehéz bebizonyítani. A Pest Megyei Kormányhivatal egy fővárosi cégre csaknem 400 ezer forintos büntetést szabott ki, miután ellenőrzései igazolták az idős emberek megtévesztését.

Az ingyenes egészségügyi állapotfelmérésnek álcázott vizsgálatokon olyan betegségeket állapítottak meg, amikre azonnal „gyógyszert” is tudtak ajánlani.

Az idősek szív- és érrendszeri problémáikra, azok megelőzésére nagyságrendileg százezer forintba kerülő, egyéves adagnak megfelelő étrend-kiegészítők vásárlása mellett döntöttek.

A Kúria kimondta, a fogyasztó megtévesztése az a kereskedelmi gyakorlat, amely orvosi diagnózis látszatát kelti, olyan készítmény vásárlására tesz javaslatot, amelyet a fogyasztó – az általa szedett gyógyszerre figyelemmel – nem alkalmazhatna. Az ítélet szerint az egészségügyi felmérésnek álcázott rendezvény is  árubemutatónak minősül, arra ugyanaz a szigorú szabályozás vonatkozik, mint más, hasonló tevékenységre.

Tarnai Richárd szerint nemcsak a jogszabálysértés a probléma, hanem az is hogy sarlatánok emberek egészségét, életét teszik kockára. A kormánymegbízott ezért reméli, a kúriai ítélettel igazolt büntetési gyakorlatuk véget fog vetni az egészségügyi szűrésnek álcázott szélhámosságoknak is.

Kiemelt képünk illusztráció:   24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik