Gazdaság koronavírus

Elkaszinózta, luxusholmikat, drága autót vett az amerikai cégvezető a dolgozók megtartására szolgáló pénzből

Az Egyesült Államokban milliókat küldtek el hetente a cégek a koronavírus-járvány kezdeti részén, volt olyan hét, amikor 7 millió új munkanélküli volt. Az állástalanok aránya jócskán felülmúlta a 2008-2009-es gazdasági világválság idején mért 10 százalékot is, 14,5 százalékig szaladt idén. Az ottani kormányzat is gyorsan cselekedett, több támogatási programot indított, hogy valahogyan lefékezzék a nagy elbocsátási hullámot. Az egyik program keretében olcsó, 1 százalékos kamatozású hiteleket szántak adni kis- és középvállalatoknak, hogy azok abból a pénzből fizessék a dolgozóik bérét, és ha így történik, a törlesztést fel is függeszthetik.

Azonban a program sok esetben félrement – derül ki a Portfolio.hu összeállításából.

Az a legkisebb gond, hogy – mivel sietni kellett – nem voltak tiszták az elején a részletszabályok, illetve nagyon rohamtempóban tették közzé a szabályokat, ezért aztán volt néhány bank, amelyik nem tudta elkezdeni nyújtani a hiteleket a program indulásakor. (A hiteleket a bankok folyósították.)

Hiába volt az a cél, hogy csak kkv-k vegyék fel, pláne a nehéz helyzetben levők, több nagyobb cég is kért és kapott ilyen hitelt.

A nagyobb baj az, hogy sokak kihasználták a programot. Olyan cégvezetőkről is beszámol a Portfolio.hu, akik nem a dolgozóik bérét állták az olcsó hitelből, hanem  inkább saját magukra költötték a pénzt: luxuscikkeket vásároltak, hotelben szálltak meg, drága autókat vettek, volt, aki saját lakáshitelét törlesztette be, Las Vegasban elkaszinózta a pénzt, más cégvezető társadalombiztosítási számokat hamisított, amellyel nem létező emberek foglalkoztatását próbálta igazolni.

A hitelekért felelős kisvállalati hivatal már több mint 1000 feljelentést kapott a szóban forgó hitelek illetéktelen felhasználása miatt, több tucat büntetőeljárás indult már mintegy 11 államban. A hivatal előzetes számításai szerint mintegy 250 millió dollárnyi (azaz durván 75 milliárd forintnyi) hitel vándorolhatott illetéktelen kezekbe, a pénz egy részének, mintegy 1,9 millió dollárnak ráadásul nyoma veszett külföldön – írja a lap.

Kiemelt kép: New York, 2020. július 17. Táblákat tartó tüntetõk azt követelik, hogy New York állam vezessen be egy új, a milliárdosok által fizetndõ tõkenyereség-adót, amelybõl élelmiszert és lakbértámogatást kapnának a koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé váló, de munkanélküli segélyre nem jogosult lakosok New Yorkban 2020. július 17-én. A nem szabályosan foglalkoztatott munkások és a hivatalos papírokkal nem rendelkezõ bevándorlók nem részesülnek a járvány idejére szóló központi támogatásokból. MTI/EPA/Justin Lane

Ajánlott videó

Olvasói sztorik