Gazdaság

A Magyar Posta egy fillér béremelést sem kíván adni a dolgozóknak

Nincs forrás a bérek emelésére az európai uniós szabályozások miatt – közölte a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatornán az MTI beszámolója szerint.

Schamschula György azt mondta, hogy a postai szolgáltatóknak földrajzi és személyi megkülönböztetés nélküli szolgáltatást kell nyújtaniuk, ezt azonban gazdasági alapon sokszor nem lehet megtenni. Az EU emiatt olyan támogatási rendszer hozott létre, amely lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy támogassák saját szolgáltatójukat. A támogatási összeget viszont 2014-ben állapították meg, az azóta ugyanannyi – magyarázta. Hozzátette: a bérek eközben negyven százalékkal emelkedtek, a keretösszeg viszont nem követi le a növekedést.

A posta üzemi szinten veszteséges vállalat, mert az alaptevékenységéhez kötődő árbevétel alacsonyabb, mint a feladatok elvégzéséhez szükséges pénz – jelentette ki, megjegyezve: a postai szolgáltatók a világon mindenhol szenvednek, mert az iparág sokat változott az elmúlt években, például egyre kevesebb levelet küldenek az emberek, és a csekkforgalom is hanyatlik.

A tárgyalásokat hétfőn folytatják, a vezérigazgató reméli, hogy meg tudnak állapodni a szakszervezetekkel.

Kiemelt kép: Kecskemét, 2020. június 15. Kézbesítõ nemzeti konzultációs kérdõívet tartalmazó leveleket készül bedobni a postaládákba egy kecskeméti társasházban 2020. június 15-én. Ezen a napon Kecskeméten megkezdõdött a nemzeti konzultációs kérdõívek kézbesítése, amely várhatóan egy hónapig tart. A posták a mintegy 7,8 millió küldeményt ütemezetten kapják meg. MTI/Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik